Uzun kış günlerinin vazgeçilmezi olan ve güzel tadıyla bilinen karpuz çekirdeğinin hasadına yaklaşılıyor.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesi Ambar köyünde çekirdeğin, tarladaki karpuzlardan raflara yolculuğu başladı.

İkinci ürün olarak ekilen karpuzun hasadı yaklaşıyor

Bismilin Ambar köyünde çiftçiler, tarlalarında büyük emekle yetiştirdikleri karpuzları, daha fazla gelir sağladıkları çekirdeği için ekiyor. 

Arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin ardından ikinci ürün olarak ekilen karpuzun hasadı yaklaşıyor.

Fac72E18 143C 4B4E 90A6 B6Eae9A47F64

Hasadı Ekim sonu ve Kasım ayına denk gelen karpuzlar çiftçiler tarafından toplanıyor. Daha sonra karpuzlar harman (Patoz) makinasına atılıyor. Ardından harman makinasıyla ayıklanan karpuz çekirdeği kurutularak çiftçiler tarafından kuruyemiş üretimi yapan fabrikalara satılıyor. Daha sonra burada çeşitli işlemlerden geçen karpuz çekirdeği raflar ve sofralardaki yerini alıyor.

Ambar köyünde Karpuz üreticisi Musa Kardeşoğlu, Bismil Haber muhabirine yaptığı açıklamada, harman makinası ile hasadı yapılan karpuz çekirdeğinin kilosunu kaliteye göre kg 45-60 TL arasında sattıklarını söyledi.

Musa Kardeşoğlu, tarladan tarlaya göre, dönüme 70-130 kg arasında verim aldıklarını ifade ederek, Tarlaya ekimini yaptıkları karpuzların yaklaşık 4 ay içerisinde hasadına başladıklarını ifade eden Kardeşoğlu, “7’nci ayda karpuzumuzu ekmeye başladık. karpuzlarımız çıkıyor. Bu ay hasadımızı başlayacağız. Patoz (harman) yapıyoruz. Önce işçileri topluyoruz, onlar sıralama yapıyor. Ondan sonra işçiler karpuzları patoza atıyor. Ardından çekirdeklerimizi alıp piyasaya satmaya çalışıyoruz.” dedi.

D53B0195 67C5 4Af6 8Fdb E643D4E1164F

Karpuzu çekirdeği için ekiyoruz"

Karpuz çekirdeği çok beğenilen bir çerez türüdür. Karpuz çekirdeği, Güneydoğu'nun vazgeçilmez tatlarından." ifadelerini kullanan Kardeşoğlu, çekirdeğin lezzetinin yanı sıra sağlıklı da olduğunu söyledi.

Muhabir: Sedat Erdinç