Özellikle dar gelirli vatandaşın ev sahibi olmak için başvurulduğu Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak TOKİ konutlarının yapımına başlandı.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Şentepe Mahallesinde eski TOKİ konutlarının bulunduğu yere yakın bir konumda yeni TOKİ konutlarının yapımına başlandı.

Yapımına başlanan konutların 20 blok ve toplam 460 daireden oluşacağı belirtildi.   

6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde Bismil ilçesi de büyük bir zarar gördü.

Depremlerin ana merkezi olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine Yaklaşık 420 kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen Bismil İlçesi de ‘yüzyılın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremden fazlasıyla nasibini aldı.

Bismil’de 774 bina yıkıldı

Bismil ilçesinde 592 bina ağır hasar aldığı için kontrollü olarak yıkımı gerçekleştirildi.

185 bina da orta hasar aldı. Bunun yanı sıra binlerce yapı da hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti. 185 orta hasarlı yapı hakkında yıkım kararı geçtiğimiz aylarda askıya çıkmıştı.

Bismil’de ev kiraları rayından çıktı!

Depremler nedeniyle 774 binanın yıkıldığı Bismil ilçesinde konut sıkıntısı depremin ardından had safhaya çıktı. Depremlerin ardından ciddi konut krizinin yaşandığı ilçede ev kiraları 20 bini bulurken, ortalama ev kiraları 10 bin lira civarında.

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara gibi mega kentleri geride bırakan Bismil ilçesi, kira fiyatları konusunda Türkiye’deki en pahalı ilçelerden birisi oldu.

Depremden önce 2 bin lira civarındaydı!

Bismil ilçesinde ortalama ev kiraları depremden önce 2 bin lira civarındaydı. En yüksek ev kiraları ise 4 bin lirayı buluyordu. Depremin ardından Bismil ilçesinde kiraların bu denli yükselmesi fırsatçılık olarak değerlendiriliyor.

Muhabir: (Kamuran Turgay)