Bursa Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Çavuşlu İlkokulu'na atanan Neşe Alten (21), 30 Eylül 1993 yılında babası Hasan Alten ile okulun bulunduğu kırsal Çavuşlu Mahallesi'ne geldi.
1972 yılında Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde doğan Neşe Alten, ilk görev yeri olan Bismil ilçesi Çavuşlu köyündeki ilkokulda öğretmenlik yapmaya başladı. Henüz 26 günlük öğretmenken babası Hasan Alten ile birlikte PKK tarafından 26 Ekim 1993'te şehit edildi.
Bismil Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Alten anısına okul bahçesinde ve katledildiği yerde yaptırılan 2 anıtın açılışı yapıldı.
Anıt açılışına Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Doğan, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Turan, İlçe Jandarma Komutanı Adem Güneş, İlçe Müftüsü Dr. Enver Polatoğlu, kurum amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, köy muhtarı, köy okulu öğretmenleri ile öğrencileri katıldılar.
Okul bahçesinde düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim ve İstiklal Marşı okundu.
Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince, yaptığı konuşmada, genç öğretmen Neşe Alten'in kendi öğretmenini örnek alarak çocukluğundan itibaren öğretmen olmaya karar verdiğini söyledi.
Alten'in, Çavuşlu İlkokulu'na atanmasının ardından "bayrağımın dalgalandığı her yerde görev yapmaya hazırım" dediğini belirten Zengince, Alten'in 26 günlük öğretmenken terör örgütü PKK mensuplarınca babasıyla birlikte şehit edildiğini ifade eti.
Kaymakam Zengince, şunları söyledi:
“1972 yılında Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde doğan Neşe Alten, ilk görev yeri olan Bismil ilçesi Çavuşlu köyüne atandı. Ailesi bu atamadan dolayı endişe duyunca Neşe öğretmenin bu sözünü anıtın üzerine de işledik “bayrağımın dalgalandığı her yerde görev yapmaya ve oraya gitmeye hazırım” dedi bu vazifesinden bu görevinden zerre kadar endişe etmedi Neşe öğretmen, Babası Hasan Alten ile beraber Bismil’e gelip göreve başladı. Neşe Alten daha 21 yaşındayken henüz 26 günlük bir öğretmen iken bölücü terör örgütü tarafından babası Hasan Altan ile beraber hain bir şekilde burada şehit edildi. Rabbim ruhlarını şad eylesin.”
Öğrencilerine doğruyu öğretmekten başka bir amacı yoktu
Şehit Öğretmen Neşe Alten’in okulunu yuvası bildiğini, evi yaptığı okulundaki ve sınıfındaki öğrencileri geleceğe hazırladığını belirten Zengince;
"Neşe öğretmenin, öğrencilerine doğruyu öğretmekten, onları muasır medeniyetlerin gerektirdiği bilgiyle donatmaktan başka hiçbir amacı yoktu. Sadece yuvası bildiği, evi yaptığı okulundaki ve sınıfındaki öğrencileri geleceğe hazırlamaktan, onları ailesine, ülkesine, bulunduğu coğrafyaya faydalı bir birey haline getirmekten başka amacı yoktu. Bu amaç uğruna da şehadete erişti.
Okulunda sınıfındaki öğrencileri geleceğe hazırlamaktan, onları ailesine ülkesine, bulunduğu coğrafyaya hayırlı bir birey haline getirmekten ve her şeyden ötesi düşünen, akıl eden memleketi için insanlık için aklını yoran ve onların refahı için çalışan bir öğretmen olmaktan başka hiçbir amacı yoktu ve bu amaç uğruna da şehadete erişti. Allah öğrencilerimize hayırlı bir gelecek nasip eylesin Rabbim birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozmasın.” İfadelerini kullandı.
"Neşe Alten gibi şehitlerimiz, olduğu sürece bu topraklar esaret görmeyecektir"
Kaymakaman Zengince, bayrağın dalgalanması, milletin ve devletin var olması için yürütülen mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgulayarak, "Neşe Alten gibi şehitlerimiz, bu memleketin insanları ve öğrencilerimiz var olduğu sürece bu topraklar esaret görmeyecektir." Diye konuştu.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulaziz Doğan ise öğretmenlerin ülkenin her köşesinde fedakarca görevlerini yerine getirdiğini belirtti.
Tarih boyunca öğretmenlerin yeri gelince canlarını feda ettiğini belirten Doğan, şu ifadeleri kullandı:
"Milli Eğitim tarihimize adlarını şan ve şerefle yazdıran şehit öğretmenlerimizin hatıralarına sahip çıkmak şükran borcumuzun gereğidir. Eğitim ordumuzun kahramanlarının canları pahasına verdiği mücadeleyi yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılan şehit öğretmen anıtı, görev başında şehit olan öğretmenimize karşı minnet duygumuzun mütevazi bir ifadesidir."
O dönemin Muhtarı Karatepe, o gün yaşananları anlattı
O gün yaşananları anlatan dönemin ve bugünün Köy Muhtarı Fahri Karatepe şöyle konuştu:
“Yemek zamanında köylülerin hepsi yemeğe giderken okulumuz burasıydı buradan onları almışlar tepenin arkasına götürmüşler onları oraya götürmüşler biz görmedik silah sesi geldi. Biz kalktık okula geldik okula baktık öğretmenimiz yoktu. Etrafa baktık sonra silah sesinin geldiği yere doğru gittik. Köylülerle beraber köyün hepsi biz oraya gittik ama gittiğimizde ikisi de şehit edilmişlerdi. O zamanlar imkanlar yoktu, köyümüzde telefon da yoktu traktörle ben ve Mehmet Kaltekin çeşmenin oraya gittik orada telefon ile jandarmayı aradık.”