Pamuk üreticileri ve ziraat oda başkanları artan maliyetler karşısında fiyatın beklentilerin çok altında kaldığını ve çiftçinin zarar edeceği bir fiyat olduğunu savundu.

BU YIL ÜRETİCİLER FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL

Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden biri olan Bismil ovasında görüştüğümüz pamuk üreticileri, gelirlerinin maliyetlerini karşılamadığını belirterek çiftçiliği bırakma noktasına geldiklerini ifade ediyor. 

Çiftçiler Bismil Haber Mikrofonuna konuştu. 

Çiftçi Hilmi Sarı Bismil Habere yaptığı açıklamada, Ben Hilmi Sarı Ağıllı köyündenim pamuğumuz bu yıl lazeri ektim. Çoğu çiftçi tüysüz tohumda kaçıyor.

Pamuk fiyatları konusuna değinen Sarı, Pamuk fiyatında memnun değilim.  Fiyatı gerçekten yoktur. 3 senedir üst üste fiyatlar hiç güzel değil şu anda 30'un üzerinde olsaydı iyiydi. Diye konuştu. 

01A7252D 3693 47B2 Bcd8 B8C9712372De

Bismil Üçtepe köyünde yıllarca çiftçilik yapan, Abdülkerim Tunç, Bismil Habere yaptığı açıklamada; 

Ben Abdülkerim Tunç Bismil Üçtepe köyünde ikamet ediyorum. Ben Aralık köyünde pamuk ekiyorum, mısır ekiyorum, buğday ekiyorum ekstra Üçtepe köyünde de buğday ekiyorum. 2. ürün olarak soya fasulyesi ektim bu sene bundan sonra pamuk bizi 10 yıl geri götürdüğü için alternatif aramaya çalışıyoruz,  soya fasulyesi bu yıl denemeye başladım, başta biraz sıkıntılar yaşadık. ama başardık, çok şükür 2. ürün sonra ekmeyi düşünüyoruz Allah'ın izniyle. 

Pamuk fiyatları çok az, desteği az bu yüzden başka alternatiflere başvuracağız, pamuğu bu gidişle mecburi bırakacağız değil ki biz onu bırakmıyoruz, o bizi bırakacak. Dedi. 

Çiftçi Tunç, Elektrik sıkıntımız büyük ayrıca dedik  bu kanal suları gelir bir nebze kurtuluruz ama kendi şahsım üzerine söyleyeyim ben bu sene 2. ürün soyamı mazotla sulamışım bütün köy de şahit Devlet Su İşlerindeki memurları defalarca aradım bir geliyor yapıyorlar sonra filan yerde patlak oldu. 10 gün gidip geliyoruz tamiri yapıyor tekrar patlıyor ben bu sene 1 gram Devlet Su İşleri suyu ile sulama yapmamışım sağlam yapmamışlar çürük yapmışlar ben onlardan şikayetçiyim.  ben mazotla sulamışım ve hakkım olanı da kullanmamışım hakkımı da helal etmiyorum. Diye konuştu. 

C2D62Dfd 052C 4Cb7 B077 A409928C0B5E

Ağıllı Köyü Muhtarı ve Çiftçi Mehmet Kurt, Bismil Habere yaptığı açıklamada;  İsmim Mehmet Kurt Ağıllı köyü muhtarıyım. Yaklaşık 3 yıldır ben de lazer tohum ekiyorum, arazim karşıda, bana fiyat konusunda sorarsanız fiyatlardan memnun değiliz ama bu coğrafyada yaşadığımızdan dolayı mecburen ekiyoruz. Ya buğday ekeceğiz ya pamuk ekeceğiz başka bir alternatif yolumuz yok fiyat konusunda derseniz fiyat 30'un üzeri olması lazımdı.

En büyük sorunlarımızdan bir diğeri ise 3 yıldır aynı desteği alıyoruz mazot gübre artışı oldu ama diğer artışlar olmadı.

Bir diğer sorunumuz ise elektriktir zaten bizi özel şirkete teslim etmişler şimdi biz elektrik kullandığımız zaman normal kullandığımız zaman bile ek fatura gönderiyorlar ve hiçbir şekilde savunmamızı yapamıyoruz. mahkemeye gidiyoruz da hiçbir sonuç alamıyoruz. Bu bölgenin halkı hepsi şirketten şikayetçidir en büyük mağduriyetimiz budur DEDAŞ.

Kanal geldi denemeleri yaptılar, bir iki yerde patlak olduğundan dolayı verim alamadım onların tamirini yaptılar. Bizde büyük kanal olmadığı için çevre köylerden duyuyoruz suyu bıraktıktan sonra patlama olduğunu duyuyoruz.

Gelecek yıl suyu bırakacağız diyorlar nisanda bırakacağız öyle diyorlar belki biraz DEDAŞ'tan kurtuluruz.diye konuştu. 
 

3Eb5F9Ac Db75 467F 9Bb4 Cba5D268E479

Muhabir: İrfan Gültekin