Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti yeni açılan tesise Aziz Korkmaz adı verdi. 

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), Diyarbakır’da basın emekçilerine hizmet verecek olan Aziz Korkmaz Tesisleri’nin açılışını gerçekleştirdi. Tesislere adı verilen ve bölge gazeteciliğine önemli katkılar sunmuş olan Aziz Korkmaz, açılış töreninde anıldı.

Açılışa, merhum gazetecinin oğlu Cevat Korkmaz, kardeşi Mehmet Korkmaz’da katıldı.

I M G 1809-1

Önce İnsan, Sonra Gazeteci”

Açılış konuşmasını yapan GGC Başkanı Felat Bozarslan, Aziz Korkmaz’ın gazetecilikte insanlık değerlerini her şeyin üzerinde tutan bir isim olduğunu vurguladı. Bozarslan, “Bugün, mesleğimizin en önemli isimlerinden, büyüklerimizden biri olan Aziz Korkmaz adına bu tesisi açmaktan gurur duyuyoruz. Bu tesisle 50 yıllık bir vefa borcunu ödemiş oluyoruz.

I M G 1807-1

Babamız, Ustamız ve Güneşimizdi”

Açılışta konuşma yapan Aziz Korkmaz’ın kardeşi Mehmet Korkmaz, “Aziz Korkmaz, bizim hem babamız hem ağabeyimizdi. Yüreği halkı için atan, kimseden yardımını esirgemeyen, hak için mücadele eden bir gazeteciydi. Diyarbakır’da gazetecilik yapıyordu ama doğunun her köşesindeki haksızlıklar onun ilgi alanındaydı. Onun adı bugün bu tesise verildiği için büyük bir gurur duyuyorum” dedi.

Bu Vefa Örnek Olacak”

Aziz Korkmaz’ın oğlu Cevat Korkmaz ise konuşmasında, babasına gösterilen vefa için teşekkür etti. Korkmaz, “Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin bu adımı, gelecek kuşaklara örnek olacak. Babamın cenazesinde tanık olduğum dayanışma, bugün de devam ediyor. Bu vefa, basın camiasının kıymetli bir geleneği olarak sürecek” dedi.

Cevat Korkmaz, babasının cenazesine dair bir hatırasını da paylaşarak, “13 yaşındaydım, cenaze korteji eski belediye binasından mezarlığa kadar uzanmıştı. Taziyemiz 15 gün sürdü ve bölgenin her köşesinden insanlar acımızı paylaşmaya geldi. Bu dayanışmayı hiç unutmadım ve bugün burada bu tesisin açılışında aynı duyguyu yaşıyorum” ifadelerini kullandı.

I M G 1810-1

Aziz Korkmaz Tesisleri” Gazetecilere Hizmet Verecek

Açılışı yapılan Aziz Korkmaz Tesisleri, gazetecilere sosyal bir alan sunmanın yanı sıra, basın emekçileri için bir buluşma noktası olacak. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin bu anlamlı adımı, hem gazetecilik mesleğine hem de bölgedeki basın camiasına değer katmaya devam edecek.

I M G 1813
AZİZ KORKMAZ BİSMİL TEPE 1942 DOĞUMLU 33 YAŞINDA KAZADA YAŞAMINI YİTİRDİ 

Gazeteci - yazar (D. 1942, Tepe köyü / Bismil / Diyarbakır - Ö. 19 Ekim 1975, Hakkari). 1953 senesinde Bismil Ortaokulu öğrencisi iken ailesinin fakirliği nedeniyle öğrenimimi yarıda bırakarak, bir taraftan çalışmak zorunda kaldı. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. 

Gazeteciliğe 1960'ta Demokrasiye Güven gazetesinde başladı, 1961 de Dünya gazetesinin Diyarbakır muhabirliğini yaptı

1961 yılı Mayıs ayında, gazetesi adına bir röportaj yapmak üzere Irak'a Barzaniler bölgesine gitmiş, orada casus sanılarak üç ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılan Korkmaz'ın Barzanilerle röportaj yapmasına izin verilmişti.

Askerliğini yaptıktan sonra Son Havadis, Ulus, Yeni İstanbul, Günaydın gazeteleri ile Anadolu Ajansı'nda muhabirlik yapan Korkmaz. 1972 yılında Hürriyet Haber Ajansı'nın Diyarbakır bürosu şefi oldu. 

19 Ekim 1975 günü Hakkari'de, şimdiye kadar aydınlanamayan şüpheli bir trafik kazası sonucu ölmüştür. Aziz Korkmaz, Barzani ile yaptığı röportajını bir kitap halinde yayınlamanın hazırlığı içinde idi.

HAYATI İLE İLGLİ KAYNAK: Hürriyet (20 Ekim 1975), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 2, 2. bas. 1997, s. 414), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) - Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014), Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (C. 12, 2017).

Kaynak: Haber Merkezi