Yer tespitinden sonra, o zamanın Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir belediye başkanı V. Münir Karaloğlu, Bismil’de OSB kurulması için elinde geleni yaptı. Valilik en uygun yerin Arıkgöl için, Diyarbakır Sanayi ve Teknoloji il Müdürüne talimat vererek işi hızlandırdı.
Sonra 13 kurumda görüş alarak, dosya şeklinde Ankara’ya gönderdi.
Ankara’ya dosya ulaşırken, O zaman Ak Diyarbakır il başkanı Bismilli Av. Muhammed Şerif Aydın osb onayı için çaba sarfetti. AYDIN, Bismil’e hizmet etmek istiyordu.
Organize Sanayi Bölgesinin Bismil Ova kapsaminda olmasi nedeniyle durdurulması üzerine, Ak Parti Diyarbakir il Baskani Av. Muhammed Serif Aydin, Ankara'da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan Baskanliginda il Baskanlari toplantisinda Bismil'de Organize Sanayi kurulmasi konusunu gündeme tasidi.
Aydın, o zaman Bismil Haber’e şöyle demişti. Ankara’da sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında plaka kod sırasına göre, il başkanları söz aldılar. Benden önce diğer ilin sırasıydı, diğer il başkanı söz aldı. Diğer il başkanı konuşmasını tam bitirmeden, Cumhurbaşkanımıza telefon geldi. Başka bir devlet başkanı ziyarete gelecekti. Telefon da beklenen misafir geldi denildi.
Cumhurbaşkanı da oturum yönetimi Binali Yıldırım’a verdi.
Sıra Diyarbakır geldi. Bizde Bismil’de OSB ihtiyacı olduğunu ve Kurum onayları Ankara’ya gönderdiklerini ifade ettim.
O zaman pandemi dönemi idi, Ülkede Arazi, gıda üretimi gündemdeydi. Yıldırım, Bilgisayar’da Bismil Arıkgöl köyü incelemesi yaptı. Dedi, biz bir karış toprak bozulmasın diyoruz. Sizde 1.sınıf arazide istiyorsunuz. Tarım bakanı ve Topulaştırma daire başkanlığı incelemesine gönderin. Dedi.
İl başkanı Aydın, dedi. O seçilen yer, Bismil- Batman ve Silvan üçgeninde kalıyor. Her iki ilçe Bismil, Silvan ve Batman faydalanacak. Dedim. Binali Yıldırım’da 1.ci sınıf arazi önemlidir. Dedi.
Sonraki süreç ve günlerde, Bismil OSB dosyası 1.sınıf arazı ve Ova yasası kapsamında Tarım Bakanı tarafında Arıkgöl ( Gündıavdı) OSB dosyası 1.sınıf arazi ve ova kapsamında reddedildi.
İŞTE 2 YIL KAYBI YAŞANDI BU SEFER BAŞTAN GERGERİ DOSYASI AÇILACAK
Yanı Haber Başlığında belirtilen, ‘Bismil OSB yapımında 2 yıllın kaybı’ anlamı budur.
Bismilliler 2 yıl uğraştı. Tüm kurumlar uğraştı. Sonuç reddedildi.
Eğer Eski Diyarbakır valisi Münir Karaoğlu’nun tayini çıkmasaydı. Uğraşırdı. Bismilli seven Vali idi.
11 OCAK 2024 TARİHİNDE BU SEFER GERGERİ İÇİN TOPLANTI YAPILDI
AMA GERGERİ İŞİ AZ 1 YIL SÜRER
Bismil OSB işi Arıkgöl yeri iptal olunca, Bismile bu sefer Gergeri tepesi için çalışma başlatıldı.
Ama Gergeride OSB kurulması için, Kooperatif üstünde bir çevre yolu ve Korukçu köyünde, Gergeri karşısında Yeni bir KÖPRÜ yapılması gerekecek.
Bismil Ak parti ilçe Başkanı Muzaffer Cengiz Özaydın ev sahipliğinde Sanayi ve Teknoloji il müdürü Mahmut Yalçınkaya ve teknik personeller, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç ve daha önce OSB komisyonunda yer alan benimde katılımıyla “OSB’ler İstişare Toplantısı” düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji il müdürü Mahmut Yalçınkaya, dedi Arıkgöl (Gündıavdı) OSB yeri Tarım bakanı reddetti. Çünkü Devlet 1.sınıf arazı bozulmasına karşıdır.
Bismilin elinde Gergeri tepeleri var. Bunlar kumluk 3.sınıfa giriyor. Bakanlığın reddedilmesini beklemiyorum.
Fakat iş tekrar sıfırda başlanacak. 13 kurum tekrar görüş onayı vermesi gerekecek. Gergeri yerini valilik kabul ederse, topulaştırma da proje çizecek.
Yani bu işle Bismil kaymakamlığı ve Bismil belediyesi ile siyasiler tekrar zaman harcaması gerekiyor. Dedi.
HEYET ARAZİYİ İNCELEDİ
Bilgilendirmenin ardından araziyi yerinde inceleyen Sanayi ve Teknoloji il müdürü Mahmut Yalçınkaya ve teknik personeller, Diyarbakır kurum görüşleri için kurum yetkilileri görüşmeler yaptı.
Yalçınkaya, bize şunu söyledi. Örnek Diyarbakır merkezdeki OSB’lerin alt yapısı Devlet %60 karşılıyor. Fakat Bismil OSB altyapısı için devlet %100 karşılayacak. Bu Bismil için bir avantaj dedi.
BİSMİL’DE BİRLİK LAZIM
İşte Bismil’de bir türlü birlik ve beraberlik yok. Bismil’de yılda 2000 kişi göç veriyor. İş hacmi yok. İmar yok, gençlerde madde bağımlılığı artıyor.
Şehir merkezi araçları kaldırmıyor.
KISACA
Bismil bir tarım bölgesi
“Toplam bir milyon 648 dekarlık araziye sahip olan Bismil ilçesi, 700 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılırken, bir milyon 300 bin dekarlık alanda ise buğday, arpa, mercimek, pamuk, mısır ekimi yapılıyor. Geriye kalan yüz bin dekarlık alan bağ-bahçe olarak kullanılıyor.
294 bin dekarlık alanın ise tarım dışı olarak kullanıldığı Bismil ilçesinde yaklaşık 5 bin 700 kayıtlı çiftçi bulunuyor”
Bu rakamlar göz önüne alındığında Bismil ilçesinde tarımı geliştirmek adına var olan potansiyelin daha da geliştirilebilecektir.
Bu potansiyelin Tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması halinde ciddi bir üretim merkezi olacağını, ilçeye, bölgeye ve ülkeye büyük katkı sağlayacaktır.
Bismil’de güzel proje istiyorsanız. Bismilliler hangi düşüncede olursa olsun. Birlik olmalıdır.
Bu Bismil’den başka Bir Bismilimiz yok. Başka şehirlere bakıyoruz. İçimizde diyoruz Kİ bakın ne güzel şehir, o şehrin insanları ilçesine şehrine sahip çıkmışlar ki şehirleri güzel olmuş, bu konuda Devletin suçu yok, suç Bismillilerdedir.
Ağlamayan bebeğe anne bile süt vermiyor. Biz ilçemiz için uğraşmasak, bedel vermesek, kimse bize sahip çıkmaz. Devlet bu bölgeyi 6. Bölge sınıfına almış, desteklenen sektörlerde yatırım yap, size destek çıkalım. Diyor.
Bismil ne yapıyor. Çırçır’dan başka bir şey yapmıyor.
Bismil- Diyarbakır Köseliye kadar, yol kenarı gün gelir Diyarbakır urfa yolu gibi olacak. Ama Ulusal yol kenarına Obalı, Köseli’de yola yakın bina dikiyoruz. Bismil - Diyarbakır yol kenarında en az 50 metre mesafede bina yapılması gerekiyor.
PARTİLER SEÇİMDE SONRA BİR ARAYA GELMELİDİR. KİMSE KİMSENİN DÜŞMANI DEĞİL,
Dem, Ak parti, Hüdapar ve diğer parti ilçe başkan ve yetkilileri bir araya gelmelidir. İlçenin sorunları masaya yatırılmalı, yol haritası çizmelidir. Hangi partinin elinde ne gelirse, Bismil için yapmalıdır.
Yoksa zararı hepimiz göreceğiz.