Yazı Dizisi-1
Yazan; Musa ÇELEBİ
Bismil yaklaşık 17.000 km² yüzölçümüne sahip olan ilçe; Diyarbakır Çınar, Sur ve Silvan İlçeleri, Mardin ve Batman İlleriyle komşu olup, Diyarbakır, Batman ve Mardin illerinin arasında önemli bir konumda yer almaktadır. Bismil, 1936 yılında ilçe statüsü kazanmıştır.
BİSMİL VERİLERİ
Bismil nüfusu
2018 yılında 117 674
2019 yılında 118 250
2020 yılında 118 605
2021 yılında 118 592
2022 yılında 118 698
Bismil Göç veriyor
Çünkü Bismil’de yılda ortalama doğum oranı 3050 kişi iken, Ölüm oranı 600 kişi yani nufüs 2450 artması gerekirken, işsizlik yüzünde Bismil Nüfusu azalıyor.
Tüik verilerine göre; Bismil -%9,12 göç veriyor.
Resmi kayıtlarda, Bismil’de 122 mahalle bulunmaktadır.
Bismil, doğal kaynaklarının zenginliği ile öne çıkmaktadır. Dicle Nehri’nin ilçenin içinden geçmesi, yerüstü ve yer altı su kaynakları ile verimli Bismil Ovası zengin potansiyele sahiptir.
Bismil Ovası Diyarbakır’dan doğuya doğru uzanmakta olan Dicle Nehri ile hayat bulmakta ve doğal yaşama ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin fauna ve florası zengindir. Bölgenin en büyük leylek kolonilerinden biri Bismil ilçesinde yaşamaktadır. (Kılıç & karakaş 2006)
Bismil Belediyesi tarafından hazırlanan Bismil İlçesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında Dicle Nehri kıyıları ve ekosisteminin “Biyolojik Açıdan Önemli Alan” statüsünde olduğu belirtilmiştir.
Dicle Ovasında bulunan Bismil ilçesi genel olarak düzlüklerden oluşmakta olup, kuzeyinde ve güneyinde tepelikler vardır. İlçenin ortasından geçen Dicle Nehri’ne irili ufaklı birçok çay ve dere dökülmektedir. Bu çayların en önemlileri Pamuk Çay, Göksu Çayı, Kurmuşlu Çayı, Kuru Çay, Ambar Çayı, Caferi Çayı ve Salat Çayıdır. İlçenin tek gölü Çöltepe Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Bismillin %90 1.ci sınıf araziye sahiptir.
Bismil’in Ekonomi Yapısı
Bismillin verimli tarım toprakları bakımından zenginliğine paralel olarak tarımsal üretim ilçe ekonomisi içinde yüksek bir pay almaktadır.
ilçedeki tarımsal üretimin etkisiyle özellikle tarıma dayalı sanayide gelişme eğilimi ve potansiyeli mevcut olmasına rağmen OSB yok. Bismile Tarıma dayalı organize Sanayi bölgesi yapımı şarttır.
İstihdam ve istihdamın sektörler içindeki dağılımı bakımından ilçe bazında veri eksikliği bulunmaktadır. TÜİK tarafından genel nüfus sayımı istatistiklerine göre; Bismil ilçesinde istihdamın sektörel dağılımı aşağıdaki grafikteki gibi ölçülmüştür.
Tuik’e göre Bismil geliri %85 tarım, %1,6 Sanayi ve %13,4 Hizmetler sektörüdür. Bu durumda Organize sanayi bölgesi şarttır.
Gençler işsizdir. Bismil’de tarıma dayalı sanayi gelişmemiştir.
Bismil ekonomisi tarıma dayanmaktadır. İlçe, Türkiye tarım alanlarının % 0,6 ve ekim alanlarının % 0,7’sine sahip olup bu paylar ile ülke tarımında önemli bir yer tutmaktadır. Geniş alan kaplayan tarım arazilerinin yaklaşık beşte iki sulanabilmektedir. Bismil ilçesi GAP sulama projeleri içinde önemli bir yer tutmakta, ilçenin tamamına yakını sulama projeleri kapsamında kalmaktadır
2012 yılında bitmesi gereken baraj ve sulama kanalları bir türlü bitirilmemektedir. Sulama projelerinin hayata geçmesi durumunda üretim miktarının yaklaşık 3 kat artması beklenmektedir.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ZORUNLULUĞU
Organize sanayi bölgeleri sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ekonomiler açısından da çok önemlidir. . İşletmeler açısından bakıldığı zaman organize sanayi bölgeleri hem rekabet oluşturma hem de sinerji oluşturma açısından oldukça uygun alanlardır.
TARIMA DAYALI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BİSMİL’DE NE FAYDA SAĞLANIR?
Faydası
1-Firmaların iletişim materyallerinin ve planlarının oluşturulmasına katkı sağlar
2-Firmaların düzenli olarak bir araya gelmelerine katkı sağlar.
3-İşbirliği içerisinde ortak kararların alınmasına yardımcı olur.
4- Malzeme ve enerji verimliliğini artırmak için firmalar arasında işbirliğini geliştirir.
5- Çevre kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olmak, Örnek Fabrikalar Köseli mahallesinde OSb taşıdığında çevre kirliliği azalır.
6- Sürece, bölge içerisinde çalışan personelin daha aktif katılımının sağlanmasına yardımcı olmak.
7- Firmaların rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlamak.
8- Bismil’de doğal kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak. •
9- Kurulduğu şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak. Bismil merkeze ne katkı sunar. A)Planlı yerleşim, B)Altyapının planlılığı, gerçeklere uygunluğu olacak. C) Standardizasyon yanı ilçeye belirli kurallar gelecektir.
Organize sanayi bölgeleri düzenli çevre politikası oluşturulması ve güçlü sanayileşme politikalarının hayata geçirilmesi açısından önem arz eden yerlerdir.
Bismil’de 2018 Yılında Kaymakam ve Bismil Belediye Başkan V Turgay Gülenç tarafında Bismil Organize sanayi yapılması için girişimlerde bulundu.
Kaymakamlık Toplantı salonunda Bismil sanayicileri davet edildi.
Yapılan toplantı sonucunda, Bismil Organize Sanayi saha tespit komisyonu kuruldu. Komisyonda Hasan Vural, Musa çelebi, Hasan Ata, Muzaffer Cengiz Özaydın, Tevfik Bozçalı ve Bismil İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç ile saha çalışmalara başlandı.
YAZININ DEVAMI YARIN Kİ 2.Cİ YAZI DİZİSİNDE YAYINLANACAK.
Sonraki yazı dizisi de bu komisyon ne yaptı.
yayınlayacağız.