Şeyh Said kiyamı (Dönemin adıyla: Genç Hâdisesi, Şubat - Nisan 1925), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde merkezî yönetime karşı girişilen, geniş çaplı, Kürt ve Zaza aşiretlerin destek verdiği Kürt ve hilâfet taraftarı ayaklanma. Türkiye'nin kesin zaferi: İsyan bastırıldı.

I M G 9088

Asker, isyandan sonra, Şeyh Sait’in taraftarını yakalama operasyonunu başlatır. 

Sırrı Kado ve onlarcası, Askerler tarafında Bismil Savur arasında Por’i mağarasında başı kesilir. 

Şeyh Abdurrahim Efendi: Bizler bu kıyamı yapmasaydık, Allah bizi mesul tutacaktı"

O zamanın canlı tanıkları; Hacı Mehmet Şahin, son olarak babasının dilinden şöyle konuştu:

Bismil Yukarısalat topraklarında arkadaşları ile birlikte pusuya düşürerek şehadete ulaşan, Şeyh Sait’in küçük kardeşi, Şeyh Abdurrahim Efendi köye geldiğinde bizlere şunları söyledi: Biz dünya hayatı için bu dağlara çıkmadık. Davamız Allah'ın dini içindir. Biz dünya hayatının idamesini sizden daha iyi biliriz. Biz kıyam etmez isek mahşer günü Allah ve Resulü'nün iki yakamızdan tutup bizi hesaba çekmesinden korkarız. Bizler bu memlekettin alimleriyiz. Bizler bu kıyamı yapmasaydık, Allah bizi mesul tutacaktı. Bugün bu kıyamı yaparak malımızdan, canımızdan vazgeçtik."dediği aktarır. 

Şikefta por ( Por mağarası)’ın başı kesilmiş cesetlerle dolduruldu. 

Şikefta por ( Por mağarası) sadece Sırrı Kado’nun başı kesilmedi. Korukçu İmamı cenazeleri üst üste kaldırarak tanıdığı isimleri sayar, Muhammed Şerif Hacı Aliyi feslı, Merdan köyünde H Osman’ın babası Siriyı Kado, Bozçalı’da H Hasan ( Bozçalı ve Budak’ların dedesi), Başören’de Çelebi Aydın babası mağarada katledilir. 
Bismil Tepe kazasında  imam ibrahim (Mele ibrahimi Tepi lı şer Gırı şeyh mıheme gırı ziyareti şerivi jıkırın)  Ziyaret Tepede başı kesilerek katledilir. 
Devlet kayıtları, Por mağarasında bahseder. 

DEVAMI GELECEK 

Kaynak: Haber Merkezi