Tarım ve Orman Bakanlığı, Bingöl’de Sözleşmeli Üretim Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının amacı, sözleşmeli üretim modelinin bölgedeki tarım sektörüne katkılarını ve karşılaşılan sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri sunmaktı.
Sözleşmeli üretim modeli nedir?
Sözleşmeli üretim modeli, üretici ile sanayici arasında belirli bir ürünün miktarı, kalitesi, fiyatı ve teslim tarihi gibi hususların önceden belirlendiği bir sözleşme yapılmasıdır. Bu model sayesinde üretici ürününü değerinde satabilir, sanayici de hammadde tedarikini garanti altına alabilir. Ayrıca tüketici de kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlere ulaşabilir.
Bingöl’de sözleşmeli üretim uygulamaları
Bingöl Tarım İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, toplantının açılış konuşmasında Bingöl tarımı ile ilgili genel bilgiler verdi. Bahadır, Bingöl’de son yıllarda yaygınlaşan sözleşmeli üretim kapsamında süt ve süt ürünleri, etçi broiler, bal ve yem bitkisi alımları yapıldığını belirtti.
Bahadır,
“Bingöl’de sözleşmeli üretim modelini bakanlığımızın belirlemiş olduğu normlar çerçevesinde kapsamını geliştirerek gelir getirici faaliyetlerin devamlılığının sağlanması adına faaliyetlerimize 368 personelimizle alın terini alım gücünü korumanın yanında tedarik zincirinin devamlılığının sağlanması adına tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz.”
dedi.
Sözleşmeli üretimde karşılaşılan sorunlar
Toplantıda ayrıca Besi OSB’deki yatırımcıların yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Yatırımcılar, elektrik, yol, su ve iletişim gibi temel sorunlarla boğuştuklarını, hayvanların telef olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını, bankaların kredi verme sürecini uzattıklarını anlattılar.
Çözüm önerileri sunuldu
Toplantının basına kapalı olarak devam eden bölümünde ise Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcıları Abdulkadir Karabulut ve Mehmet Kilci konuya ilişkin teknik bilgiler vererek katılımcıların sorularını yanıtladılar. Karabulut ve Kilci, Besi OSB’deki sorunlara yönelik olarak elektrik hattının yenilenmesi, su hattının uzatılması, yolun asfaltlanması ve kredi sürecinin hızlandırılması gibi çözüm önerilerini dile getirdiler.
Toplantının sonunda ise Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Avcı, sözleşmeli üretim modelinin hayvancılık sektörüne sağlayacağı faydalardan bahsetti.
Avcı,
“Sözleşmeli üretim modeli, hayvancılıkta verimliliği, kaliteyi ve karlılığı artıracaktır. Bu model sayesinde hayvan hastalıklarıyla mücadele, hayvan refahı, hayvan ıslahı, hayvan beslenmesi ve hayvan sağlığı gibi konularda daha iyi sonuçlar alınabilir. Ayrıca bu model, hayvancılıkta teknoloji kullanımını da teşvik edecektir.”
dedi.