2000’li yıllarda İstanbul Esenyurt’ta ruhsatsız kot kumlama atölyelerinde çalıştıktan sonra akciğer hastalığı olan silikozise yakalanan işçilerden biri olan Demir, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Demir’in vefatıyla birlikte Bingöl’ün Karlıova ilçesinden silikozis nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 31’e ulaştı. Cenazesi, memleketi Karlıova’nın Taşlıçay köyünde toprağa verildi.

“Acılarımız Büyüyor, Silikozis Hastaları Destek Bekliyor”

Türkiye genelinde silikozis hastalarının sorunlarına dikkat çeken Eğitim ve Toplum Gönüllüsü Semiramis Karaarslan, yaşanan kayıpların derin üzüntü yarattığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye genelinde 79, Taşlıçay’da ise 6 çocuk babası İdris Demir ile birlikte 31’inci kaybımızı verdik. Merdiven altı, sigortasız ve ruhsatsız kot kumlama atölyelerinde çalışan silikozis hastalarının dramı iş yerleri kapatılsa da bitmedi. Demir’in kuzenleri Naif, Faysal ve 23 yaşındaki Nejat’ı daha önce kaybettik. Köyde hala oksijen makinesine bağlı olarak yaşamını sürdüren gençlerimiz var. Zaman zaman yaşanan elektrik kesintileri, bu hastalarımızın nefessiz kalmasına sebep oluyor.”

Karaarslan, geçmişte çıkarılan yasa kapsamında bazı silikozis hastalarının malulen emekli olduğunu ancak birçok mağdurun bu haktan yararlanamadığını vurguladı. “O dönemde yasadan faydalanamayan hastalarımız şu anda sadece engelli maaşı ile geçimini sağlıyor. Bu hastalarımızın yaşamları büyük zorluklarla geçiyor. Devlet yetkililerine çağrımız, silikozis hastalarına yeni bir hak tanınması ve malulen emeklilik hakkının genişletilmesidir” dedi.

“Kotlar beyazladı ama onların hayatı karardı” diyen Karaarslan, silikozis hastalarının hem sağlık sorunlarıyla hem de maddi imkansızlıklarla mücadele ettiğini belirterek, bu insanların yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İLKHA