Keşfedilen bu hücreye "EndoMac progenitör hücreleri" adı verildi ve yetişkin farelerin aortasında bulundu. Araştırmacılar, bu hücrelerin insan vücudunda da benzer işlevlere sahip olup olmadığını araştırıyor.
Güney Avustralya Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden (SAHMRI) bilim insanı Sanuri Liyanage, bu hücrelerin kan damarlarının büyümesine yardımcı olduğunu ve yaralanma ya da zayıf kan dolaşımı durumlarında iyileşme sürecini hızlandırdığını açıkladı.
Laboratuvar deneylerinde, farelerdeki diyabetik yara modellerine EndoMac progenitör hücreleri enjekte edilerek iyileşme sürecinin önemli ölçüde hızlandığı gözlemlendi.
Bu keşif, 20. yüzyılın başlarında bilim insanlarının kan dolaşımında yeni makrofaj hücrelerinin üretimini sağlayan kök hücrelerin varlığına yönelik hipotezini doğruluyor. Ancak bu hücrelerin varlığı bugüne kadar ispatlanamamıştı.
Keşif, farelerde bu hücrelerin erken embriyonik dönemde kalpteki aortaya yerleştiğini ve yaş ilerledikçe yeni makrofajlar üreterek vücudun çeşitli dokularına dağıldığını gösteriyor.
EndoMac progenitör hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından "yabancı" olarak algılanmadığı ve bu yüzden vücutta kolayca kullanılabileceği düşünülüyor. Bu hücreler vücuda enjekte edildiğinde makrofajlara ve kan damarlarını döşeyen endotel hücrelerine dönüşerek yara iyileşmesini hızlandırıyor.
Araştırma ekibi, bu hücrelerin insanlarda da mevcut olup olmadığını araştırıyor ve ilk sonuçlar umut verici. SAHMRI biyomedikal bilimcisi Anna Williamson, "Teorik olarak, bu hücreler kronik yara problemi yaşayan hastaların tedavisinde büyük bir fark yaratabilir," dedi. Araştırmanın bulguları Nature Communications dergisinde yayımlandı.