Sason Çileği Üretimi
2007 yılında GAP idaresi tarafından başlatılan %100 hibe destekli çilek üretimi, Sason ilçesinde 1400 da’a kadar genişleyerek 350 kişi tarafından gerçekleştirilmektedir. Cevizli, Köprübaşı, Yeniköy, Umurlu, Kelhasan, Karameşe Demetevler, Dereköy ve ilçe merkezinde çilek yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Her geçen yıl ekiliş alanları artan çilek üretiminde, il özel idaresi desteğiyle 194 da’lık alanda 97 çiftçiye %80 hibe destekli malç naylonu ve fide dağıtılmıştır.
Genellikle kabala ve albion cinsi fidelerin kullanıldığı çilek bahçelerinin kurulum maliyeti, 1 da için damlama sulama, fide ve malç naylonu ile birlikte 5.500 TL civarındadır.
Çiftçiler, 1 da’lık alandan yılda 7 ay boyunca toplamda 4 ton ürün elde etmektedirler. Çilek üretimi Nisan ayından Ekim ayına kadar devam etmektedir.
Sason Balı Üretimi
Sason ilçesi, arıcılık bölgesi olarak ön plana çıkmaktadır. Kekik balı ve yabani bitkilerin balı, bölgedeki arıcıların ana ürünleridir.
Sason'ın coğrafi yapısında yer alan Mereto Dağı, bölgedeki balın kalitesini artırmaktadır. Bir kovandan ortalama 10 kg bal elde edilen bölgede, arıcılar yüksek kaliteli bal üretimi gerçekleştirmektedirler.
Sason Balı, bölgenin doğal zenginliklerinden biri olarak öne çıkmaktadır. (Haber: Erol Baran)