Suriye'deki iç savaş nedeniyle 2014 yılında Türkiye’ye sığınan Diya El Xelîl global bir fenomen haline geldi ama kimliksiz yaşıyor.

Rudaw'ın servis ettiği habere göre; Diya El Xelîl, savaş nedeniyle 10 yıl önce taşınmış ve Batman’a yerleşmiş.

10 yıldır Batman'ta yaşıyor ve tüm dünyada tanınan bir fenomen. Yalnızca YouTube'da 4 milyon 600 bin takipçisi ve abonesi var.

El Halil'in annesi savaş nedeniyle yollara düşüp göç sürecine girmiş ama artık öyle tatımıi biri haline gelmiş ki milyonlarca insan kendisi ve çocuklarıyla fotoğraf çektirmek istiyor.

Ayda 300 milyon kişi videolarını izliyor ama yaşadığı şehirden izinsiz ayrılamıyor. Henüz Türkiye vatandaşı olmadığı için de kendi adına ev veya araba alamıyor.

11 yaşındaki çocukları Yezani, 8 yaşındaki Zeyneddin ve 5 yaşındaki Abdulrauf ile videolar çekiyor ve bunları YouTube kanalında paylaşıyor. Baba ve üç oğul, YouTube'un tüm işlerini birlikte yapıyorlar. Her ay yüz milyonlarca insan videolarını izliyor. Irak'ta en çok bu videolar izleniyor.

"Beni dünyanın her yerinde takip ediyorlar"

Ünlü fenomen Diya El Xelil şöhret yolculuğunu şöyle anlattı:

“İlk bin takipçi oldu, ondan sonra on bin, yüz bin, bir milyon. Ondan sonra saymadık artık. Şimdi 4 milyon 600 bin takipçimiz oldu. Şimdi takipçilerimiz arap ülkeleri. En çok bizi Irak’tan, sonra Arabistan, ondan sonra Lübnan, Suriye takip ediyor. Takipçilerim her yerde var.”

Diya El Xelil ve çocukları şimdiye kadar bin 600 video çekip YouTube'da yayınladı. Milyonlarca insan gelip onunla fotoğraf çektirmek istiyor ama kendisi Türkiye vatandaşı olmadığı için Batman sınırlarının dışına izinsiz çıkamıyor.

"Kimliğimin tanınmasını istiyorum"

Diya El Xelil, Türkiye'den kendisi ve çocukları için kimlik kartı istediğini belirterek, şöyle devam etti: “Çocuklarım Türkiye’de doğmuş ama vatandaşlık almadılar. Bunun sebebi nedir bilmiyorum ama halen vatandaşlık almamışlar. Bu nedenle vatandaşlık talebim var. Hem benim için hem çocuklarımın geleceği için vatandaşlık almamız lazım.”

Diya El Halil'in hikayesi akıllara "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" sözünü getiriyor. Çünkü bu büyük başarı, çocukların annesi Ülfet Ahmed'in de çabasına dayanıyor.

Ülfet Ahmed, Diya El Xelil’in eşi ve üç başarılı oğlunun annesi. Ancak YouTube videolarında olduğu gibi sadece sesini duyuruyor, yüzünü gösterip bu gizemi sona erdirmek istemiyor.

Ülfet Ahmed, söz konusu başarıyı şöyle anlattı:

“Montaj yapıyorum, video çekiyorum, senaryo oluşturuyorum, her şeyi yapıyorum. Videolarda sadece sesim var. Takipçiler yüzümü merak ediyor ama hiç yüzümü göstermedim. Bu sihir bozulmasın istiyorum. Tüm vaktimi bu videolara harcıyorum. Boş vaktim yok.”

Söz konusu fenomenlerin tek hayali Türkiye'nin kendilerine vatandaşlık vermesi ve YouTube'dan kazandıkları parayla Batman’da büyük bir tekstil fabrikası açmak. Diya El Xelîl'in anlattığına göre tekstil fabrikasında ürettikleri kıyafetlerin üzerinde üç çocuğunun resimleri olacak. Bu şekilde hem onlar hem de Batman kazanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ