Batman'da yaklaşık 70 bin dönüm ekili arazide ve 40 dereceyi aşan sıcaklarda başlayan mısır hasadından 90 bin tonun üzerinde verim bekleniyor.
Mısır üreticileri, gübre, ilaç, akaryakıt ve elektrik gibi önemli girdi maliyetlerine rağmen mısır alım fiyatının ton başına 6 bin lira olarak belirlenmesinin kendilerine yapılan büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı. Bu yıl hayal kırıklığı yaşayan üreticiler, mısır alım fiyatının güncellenmesini yetkililerden talep etti.
"Çiftçiler Zor Durumda"
Mısır üreticisi Şaban Kılıçarslan, bu yılki hasada başladıklarını ancak düşük fiyat nedeniyle sevinçlerinin eksik olduğunu ifade etti. Kılıçarslan, "Her yılki hasattan keyif alıyorduk, fiyatlar iyiydi. Ancak bu yıl verilen fiyat oldukça düşük. Yüzde 5 artış yapıldı sadece. Bu nedenle çiftçiler zor durumda, zarar ediyorlar. Dönüm başına maliyetlerimiz yaklaşık 7 bin TL iken ton başına 6 bin lira fiyatın verilmesi çok adaletsiz. Gübre, mazot ve ilaç gibi maliyetler yüzde 100 artarken çiftçilere yüzde 5 artış yapılmış olması büyük bir mağduriyet yaratmıştır." şeklinde konuştu.
"Devletin Dikkatini Çekmek İstiyoruz"
Aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl verimin düşük olduğuna dikkat çeken Kılıçarslan,
"Bizler ton başına en az 8 bin TL fiyat bekliyorduk. Geçen yıl 5 bin 700 lirayken bu yıl 6 bin lira olması kabul edilemez. Gelecek yıl ürün ekemeyecek durumdayım. Tüm çiftçi arkadaşlarımız da bizim gibi mağdurdur. Devletin sesimizi duymasını ve fiyatı güncellemesini istiyoruz. Eğer 8 bin veya 8 bin 500 lira gibi bir fiyat verilirse bu bizi memnun eder." dedi.
"Böyle Devam Ederse Çiftçiler Zor Durumda Kalacak, Traktörler Satılacak"
Emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi olan diğer bir mısır üreticisi Abdülbari Tekin ise şunları söyledi:
"Hasada başladık, milletimize hayırlı olsun. Ancak verimlerimiz düşük. Geçen yıla neredeyse aynı fiyatı verdiler, sadece 30 kuruş fazla. Mazot fiyatı litre başına 22 liradan 39 liraya çıktı. Gübre fiyatı da 9 buçuktan 15 liraya yükseldi. Şu anda tüm çiftçiler zarardalar. Biraz daha iyi fiyatlarla desteklenmeliydik. Şu an çiftçiler gerçekten zor durumda. Gübre, mazot ve elektrik maliyetlerinin bu kadar arttığı bir dönemde devletin yüzde 5 artışla yetinmesi çiftçileri mağdur ediyor. Eğer devlet bu şekilde devam ederse çiftçiler iflas eder, traktörlerini satmak zorunda kalır. Bu durumun yaşanmaması için çiftçilerin sesini duyurmalıyız."