Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Asmadere (Hope) köyünde gerçekleştirilen yağlık ayçiçeği ekimiyle ilgili bir hasat programı düzenlendi. Programda konuşan Vali Canalp, bu yıl Batman'da toplamda bin 680 dönüm alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını belirtti ve gelecek yıllarda hem birinci hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine devam edeceklerini ifade etti.
Vali Canalp, Batman'ın verimli topraklara sahip olduğunu ve bu arazilerin en az iki ürün yetiştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek, çiftçilerin tek üründen vazgeçmelerini tavsiye etti.
Vali Canalp, "Yaptığımız çalıştay sonucunda, ayçiçeğinin Batman'da ekilebilir bir ürün olduğu anlaşıldı. Geçen yıl, 6 farklı tohum çeşidinin ekimini yaparak iyi sonuçlar elde ettik, bu yıl ise en iyi sonuç veren 2 tohum çeşidini ektik." dedi.
Canalp, Batman'da bu yıl bin 680 dönüm alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını ve önümüzdeki yıllarda hem birinci hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine devam edeceklerini belirterek, "Batman'daki değerli çiftçilerimiz, sadece tek ürüne odaklanmaktan vazgeçmeliyiz. Bu bölge, en az iki ürünü kolaylıkla üretebilecek kadar verimli bir bölgedir ve bu imkandan daha fazla yararlanmalıyız. Eğer tek ürünle 100 lira kazanıyorsanız, iki ürünle bu kazancı 150 liraya çıkarabilirsiniz." şeklinde konuştu.
Çukurova bölgesinde üç ürün alınabildiğini hatırlatan Canalp, "Bizim coğrafyamız da tek ürünle sınırlı değil. Hububat ürünleri, arpa, buğday ve ayçiçeğini birlikte ekebiliriz. Bu bölgede yapılan ekimlerde, Edirne'den daha yüksek verim elde edilebiliyor. Çiftçilerimiz zenginleşirken, ülke ekonomisine de büyük katkı sağlanacak. Batman'da ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeğini ikincil ürün olarak yetiştirmeye başladığımızda, yağlı tohum ithalatçısı değil, ihracatçısı bir ülke haline gelmemiz mümkün olacak." dedi.
Ayrıca, iki yıl önce çalışmaları başlatılan Oymataş Gıda İhtisas OSB'nin nihai aşamaya geldiğini ifade eden Canalp, "Önümüzdeki aydan itibaren Gıda İhtisas OSB'mizde yatırımcılarımıza arsa tahsisine başlıyoruz. Bu da Batman'da üretilen her türlü tarımsal ürünü nihai ürün haline getireceğimiz anlamına geliyor. Böylece bu bölge, tarım ve hayvancılıkta hammadde üreticisi olmaktan çıkarak, katma değer üreten, refahı artan bir bölge haline gelecek." diye konuştu.