Etkinliğin ilk gününde Enerjide Sürdürülebilirlik ve Karbon Sıfır Politikası, Yenilenebilir Enerjinin Şebeke Entegrasyonu ve Depolama Teknolojileri gibi konular ele alındı. İkinci gün ise Sürdürülebilir Enerji ve Yapay Zekâ, Akıllı Şebekeler, Enerji Sistemleri, Enerji Hukuku, Kent ve Enerji, Enerji Verimliliği ve İktisadı gibi konularda uzman isimlerin sunumlarına yer verildi.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, Batman Üniversitesi'nin bölgede bir enerji merkezi olma hedefi dile getirildi.

Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kırat, yenilenebilir enerjiye olan ilginin arttığını belirterek, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu'na yapılan 30 GW'a ulaşan depolama tesisi başvurularının önemine dikkat çekti. Kırat, bu başvuruların 370 adedinin Dicle Elektrik'in dağıtım bölgesinde olduğunu ve bu bölge için yapılan toplam başvuru gücünün 6,03 GW olduğunu ifade etti.

Genel Müdür Yardımcısı Kırat, yeşil enerjinin gelecekteki önemine vurgu yaparak, "Dağıtım bölgemizde karbon ayak izinin ortadan kaldırılması için yatırımların yaygınlaşması da insan ve doğaya faydalar sağlayacaktır. Depolama tesislerinin bu aşamada yaygınlaşıyor olması çok önemli. Bununla ilgili ciddi araştırma ve yatırım çalışmaları var." şeklinde konuştu.

Ahmet Kırat, Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen kurulu güç açısından Dicle Elektrik'in dağıtım bölgelerinin 622 MW ile 6'ncı sırada olduğunu belirtti. Şanlıurfa'nın 405 MW'lık güneş üretim tesisi yatırımlarıyla il sıralamasında üçüncü sırada yer aldığını ve Batman'daki güneş üretim tesislerinin toplam kurulu gücünün 30 MW olduğunu kaydetti. (İLKHA) 

fba03c6f-3e98-46ee-a396-791cf2c3e975

Kaynak: (İLKHA)