Açıklamada, mükelleflerin mal veya hizmet satışlarını, kendi adlarına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapmaları durumunda, tahsilatı gerçekleştiren mükellefler ve bu cihazları kullandıranlara, her bir işlem için üç kat özel usulsüzlük cezası kesileceği ve bir takvim yılı içinde bu cezanın 20 milyon Türk lirasını geçemeyeceği hatırlatıldı.

Başkasının Kredi Kartını Kullanmak Cezaya Tabi Değil

"GİB, kamuoyunda oluşan tereddütleri gidermek amacıyla şu açıklamaları yaptı: Kredi kartı, banka kartı gibi ödeme araçlarıyla yapılan tahsilatları, başka mükelleflerin veya mükellef olmayanların elektronik cihazları/sistemleri (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla gerçekleştirenlere ve bu cihazları kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesileceğini belirtti. Bu düzenleme ile kayıt dışı işlemlerin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Öte yandan, bayilik ilişkisi kapsamında fiziki veya sanal POS cihazlarının başka işyerlerine kullandırılması durumunda, bankacılık mevzuatına uygun olarak düzenlemelere riayet edilmesi şartıyla cezai bir işlem yapılmayacağını belirtti.

Mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olması durumunda, herhangi bir cezanın kesilmeyeceğini de ifade eden GİB, ödemeyi yapan kart sahibinin kim olduğunun bir önemi olmadığını vurguladı. Bu nedenle, başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanmayacaktır."

65B33Fdac84Ba11F90F2Abb1

Kaynak: (Haber Merkezi)