Temmuzda Ara Zam Çalışması Yapılmadı
Ekonomi yönetimi, bu yıl temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmadığını açıkladı. Ancak milyonlarca çalışan, zorlaşan geçim şartlarını gerekçe göstererek ara zam talep ediyor. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, "25 yıldır enflasyonun bu kadar etkilediği bir dönem görmemiştim" dedi.
En Zor Dönem
Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'e konuşan Atalay, iyileştirme taleplerini yenileyerek şunları söyledi:
“Son yılların en zor dönemini geçiriyoruz. 25 yıldır enflasyonun bu kadar etkilediği bir dönem yaşamamıştım. Enflasyonun durdurulması ve asgari ücrette iyileştirme yapılması zorunlu hale geldi. Enflasyon kontrol altına alınmazsa yapılacak iyileştirme kısa süreli olur. Ücretliler ve emekliler büyük sıkıntı içinde. Daha önce sabit gelirlilere yönelik nefes aldırıcı düzenlemeler yapılıyordu, şimdi de bu tür düzenlemeler yapılmalı.”
Asgari Ücret Talebi 18 Bin TL
Atalay, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Asgari ücreti belirlerken talebimiz 18 bin TL olması ve yılda iki kez belirlenmesiydi. Toplantıda dört asgari ücretli çalışan vardı. Biz onların sesi olduk. 18 bin TL'nin altında bir asgari ücret belirlendiği ve yılda iki kez belirlenme önerisi dikkate alınmadığı için karara muhalefet şerhi koyduk. Sendikanın olduğu yerde asgari ücret olmaz.
Asgari ücretli çalışanlarımız özel sektörde, sendikalı olmadıkları için grev yapamıyor ve haklarını arayamıyor. Biz, kanunun verdiği yetkiye dayanarak komisyonda onları temsil ediyoruz.
Asgari ücretin yılda iki kez belirlenmesi kanunda yer almıyor. Ancak mevcut koşullar nedeniyle bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz. Mutlaka bir düzenleme yapılmalı. Sabit gelirlerin en sıkıntılı olduğu dönemi yaşıyoruz. İşçilerin, emeklilerin, asgari ücretlilerin durumu iyileştirilmeli."
Vergide Adalet Talebi
Çalışanların en büyük probleminin vergi olduğunu belirten Atalay, yıl başından bu yana vergi konusunu gündeme taşıdıklarını söyledi. Atalay, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması için mücadele veriyoruz. 12 ay çalışıyor, bunun 1,5 aylık geliri vergiye gidiyor, geriye kalan maaş 10,5 ay için oluyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı vergi ile ilgili düzenlemeler yapacak. İşçiler lehine düzenlemelere ihtiyaç var. Bu konuda Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonları olarak vergi adaletinin sağlanması için ortak mücadele vereceğiz. Taleplerimiz ortak. Vergi teklifi meclise geldiğinde parti genel başkanlarıyla görüşeceğiz, il ve ilçelerde sendika şubelerimizde, işçilerin olduğu her yerde kapsamlı toplantılar yapacağız. Tek isteğimiz adil bir vergi sistemi.”