KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, boyun kitlelerinin boynun ön ve yan taraflarında oluşan şişlikler olduğunu belirtti. Bu kitlelerin çoğu tedavi ile geçse de, bazı durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olabileceklerinden dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Kitle Ne Kadar Süredir Var?

Kitlelerin ne kadar süredir var olduğu önemlidir. Eğer kitle 2-3 gün ile 2 hafta arasında yeni oluşmuşsa genellikle enfeksiyona bağlıdır ve tedavi ile ortadan kalkar. Ancak kitle 1 ay ile 1 yıl arasında mevcutsa, incelenmeli ve önem verilmelidir. 2-3 yıldan uzun süredir bulunan kitleler genellikle iyi huyludur.

Ağrısız Kitlelere Dikkat!

Boyun kitlelerinde ağrı ve ciltte kızarıklık olup olmaması önemlidir. Ağrı ve kızarıklık enfeksiyon belirtisi olabilir ve antibiyotikle tedavi edilebilir. Ancak sert, ağrısız, çevre dokulara yapışık ve hareket ettirilemeyen kitleler daha ciddi şekilde incelenmelidir.

Boyun Kitlelerinde Lenfoma Riski

Boyundaki kitlelerin değerlendirilmesinde hastaların yaşı da önemlidir. 0-14 yaş grubundaki kitlelerin çoğu enfeksiyona bağlı ya da iyi huyludur. Bu yaş grubunda en çok lenfoma araştırılır. 14-40 yaş arasındaki kitleler de genellikle enfeksiyona bağlı ve iyi huyludur. Ancak 40 yaşın üzerindeki hastalarda, kitle 3 haftadan uzun süredir varsa ve antibiyotik tedavisine yanıt vermiyorsa ek tetkikler yapılmalıdır. 40 yaş üstü hastalarda kötü huylu kitleler daha sık görülür.

Boyunda Kitle Fark Edenler Ne Yapmalı?

Öncelikle panik yapmamalısınız, çünkü çoğu kitle kötü sonuçlar doğurmaz. Ancak ihmal edilirse tedavi sürecinde problemler yaratabilir. Bir KBB uzmanına başvurmanız durumunda, hekim ayrıntılı bir muayene yaparak kulağınızı, burun ve ağız içini, ses tellerinizi, yüz ve saçlı deri ile dişlerinizi inceler. Boyun ultrasonografisi, diğer görüntüleme yöntemleri ve kan tahlilleri isteyebilir. Teşhis koyulamayan durumlarda, ince iğne aspirasyon biyopsisi veya doğrudan biyopsi önerilebilir.

Şah Damarı Tümörü Riskine Dikkat!

Şah damarı yani karotis damarı, boynun her iki yanında bulunur ve beyne kan taşır. Bu damarın üst kısmındaki hücrelerden tümör oluşabilir. Bu tümörler, çok damarlı yapılar içerir ve bazen vücudun başka yerlerindeki tümörlerle birlikte görülür.

Ameliyat Zorlu ve Dikkat Gerektirir!

Şah damarı tümörleri hormonal dengesizliklere neden olabilir ve giderek büyüyebilir. Bu tür kitleler sert, nabız hissi veren, sağa sola hareket eden ancak yukarı aşağı hareket etmeyen yapılardır. Biyopsi kanama riski taşıdığından, ultrason, MR veya MR anjiyografi ile görüntüleme yapılır.

Kitlenin cerrahi olarak çıkarılması gerekir, ancak şah damarı komşuluğu nedeniyle bu ameliyat dikkat ve tecrübe gerektirir. Ameliyat öncesi kanamayı azaltmak için anjiyografi ile kitleye giden kan akımı azaltılabilir. Bu tümörler nadir görülür, ancak dikkatle ele alınmalıdır.

Muhabir: Murat Tanrıkulu