Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün, modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırmak ve su kaynaklarını verimli kullanarak tarımsal üretimi artırmak için yoğun bir şekilde çalıştığını vurguladı. Ayrıca, barajların ülkenin su kaynaklarının korunmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.
Son 21 yılda DSİ tarafından 1367 barajın inşa edildiğini hatırlatan Yumaklı, Bursa Karacabey'deki Yeşildere Barajı'nın da tamamlanarak su tutmaya başladığını duyurdu. Sulama hattındaki çalışmaların hızla sürdüğünü belirten Yumaklı, barajın 16 milyon metreküp su depolayarak bölgedeki tarım arazilerine can suyu sağlayacağını ifade etti.
Yeşildere Barajı ile bölgeye can suyu
Yeşildere Barajı'nın su sağlayacağı tarım arazileri arasında Yeşildere, Yeni Yenice, Çavuşköy, Dağkadı, Okçular, Danişment, Emre ve Mahbubeler mahalleleri bulunuyor. Yumaklı, baraj sayesinde bölgedeki tarımsal gelirlerin arttığını ve dekar başına 7.500 TL gelir artışı beklendiğini açıkladı. Bölgede buğday, bezelye, soğan, mısır, domates, zeytin ve şeker pancarı gibi çeşitli ürünlerin yetiştirileceğini belirten Yumaklı, sulama projesinin tamamlanmasıyla yıllık 295 milyon TL’lik ekonomik katkı sağlanacağını vurguladı.
Su depolama kapasitesi artırılıyor
Yumaklı, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle suyun öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Türkiye'nin su depolama kapasitesinin 183 milyar metreküpe çıkarıldığını ifade eden Bakan, önümüzdeki 5 yıl içinde bu kapasitenin 9,9 milyar metreküp daha artırılmasının planlandığını dile getirdi.
Kaya dolgu tekniği ile inşa edilen baraj
Yeşildere Barajı, temelden 67 metre yüksekliğinde ve ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tekniği ile inşa edildi. 16 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olan baraj, bölgenin su ihtiyacına büyük katkı sağlayacak.