Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, elektronik ticaretin çeşitli ürünleri hızlı, kolay ve düşük maliyetle sunabilme yeteneği sayesinde, e-ticaretin toplam perakende ticaretten aldığı payın sürekli olarak arttığı belirtildi. Açıklamada, "Elektronik ticaret, zaman ve mekan sınırlaması olmadan geniş bir ürün yelpazesi sunmakta ve satıcılar açısından işyeri kirası ve stok gibi maliyetlerin düşük olması nedeniyle geleneksel ticarete kıyasla daha büyük bir pay kazanmaktadır" denildi.

Kuresel E Ticaretin Toplam Perakende Satislari Icerisindeki Payi 2020De Yuzde 19A Yukseldi

Artan e-ticaret hacmi ve bununla birlikte gelen belirsizlikler, mesafeli sözleşmelerin tüketiciyi koruma önemini artırdı. Açıklamada, "E-ticaretin büyüyen hacmi ve e-ithalatın artışı, kalitesiz ve güvensiz ürünler nedeniyle ek belirsizlikler yarattı. Bu nedenle, tüketicilerin mağduriyetini önlemek amacıyla düzenlemelerimize özenle devam ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Cayma Hakkı Devam Ediyor

Bu çerçevede, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girmesi planlanan değişikliklerin 1 Ocak 2026'ya ertelendiği ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle tüketicilerin cayma haklarını gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kullanmaya devam edebilecekleri duyuruldu. Açıklamada, "Yapılan değişiklikle, cayma hakkının geçerli olduğu mal ve hizmetlere dair sınırlamalar ve iade masraflarının tüketici tarafından karşılanabileceği hükümler ertelenmiştir" denildi.

Editör: Murat Tanrıkulu