Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 5 Ağustos tarihli verilerine göre, Diyarbakır’ın 3 ilçesi, Türkiye’nin en sıcak ilçeleri arasında yer aldı.

Türkiye’de en sıcak ilçe 44,9 santigrat derece ile Şırnak’ın Cizre ilçesi olurken Cizre ilçesini 44,1 santigrat derece ile Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi izledi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi 42,8 santigrat derece ve Bismil ilçesi de 42,6 santigrat derece ile Türkiye’nin en sıcak ilçeleri arasında yer aldı.

Diyarbakır’ın Birçok Ilçesi De Listede 3

Diyarbakır’ın Silvan, Çınar, Dicle, Lice, Eğil, Hani, Yenişehir, Bağlar ve Çermik ilçeleri de 40 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıkları ile listede yer buldular.

Sağlık Bakanlığı uyardı!

Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcaklardan etkilenebilecek risk grubundakiler için, bol su tüketilmesi, güneşin dik olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

Kronik hastalığı olanların aşırı sıcaklarda dikkat etmesi gerekenlere ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda, vücudun terleme yoluyla vücut ısısını dengede tutmaya çalıştığı, ancak aşırı sıcaklarda vücut ısısının, sadece terleyerek dengede tutulamadığı aktarıldı.

Diyarbakır’ın Birçok Ilçesi De Listede 2

Bulunulan ortamdaki yüksek nem oranının, esinti olmaması veya dar giysiler giyilmesi sebebiyle azalan hava akımının, kullanılan bazı ilaçlar gibi faktörlerin, terin buharlaşmasını engellediği anlatılan açıklamada, bu durumda vücudun ısı kaybedemediği, ısının yaşamı tehdit edecek şekilde yükselebildiği işaret edildi.

GÜNÜN EN SICAK SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKILMAMALI

Açıklamada, aşırı sıcaklardan en çok, açık alanda çalışanlar, 4 yaşından küçük çocuklar, 65 ve üstündekiler, bakıma ihtiyacı olanlar, aşırı kilolu kişiler, gebeler, sürekli ilaç kullananlar (özellikle tansiyon düşürücü ilaç, idrar söktürücü ilaç, depresyon ilacı ve uyku ilacı) ve kronik hastalığı olanların (psikiyatrik bozukluklar, depresyon, diyabet, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları) etkilendiği kaydedildi.

Açıklamada, kronik hastalığı bulunanların, hava durumuyla ilgili resmi uyarıları takip etmesi, güneş ışınlarının dik geldiği günün en sıcak saatlerinde açık havada bulunmaktan kaçınmaları önerildi.

Diyarbakır’ın Birçok Ilçesi De Listede 1

Aşırı sıcak havalarda, mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, hafif, rahat, açık renkli giysilerin tercih edilmesi, dışarı çıkılması halinde geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka takılması, şemsiye ve güneş gözlüğü gibi güneşten koruyan ekipmanların kullanılması gerektiği de belirtildi.

Tuzlu gıdalardan kaçınılmalı, su miktarı artırılmalı

 Rekor Sıcaklıklar Geride Mi Kaldı El Nino Bitti La Nina Geliyor 7

Hava alabilen rahat ayakkabıların tercih edilmesi, terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybını dengelemek için su içilmesi, dengeli beslenilmesi, vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açan kafeinli, alkollü, fazla şekerli içeceklerin içilmemesi önerilerinde de bulunulan açıklamada, hasta yakınlarının da özellikle 65 yaş üstü kişilerle, yalnız yaşayanlarla ve kronik hastalığı olan kişilerle düzenli olarak iletişim kurması ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi edinmeleri istendi.

Böbrekler üzerine ilave yük getiriyor

Rekor Sıcaklıklar Geride Mi Kaldı El Nino Bitti La Nina Geliyor 4

Yüksek sıcaklığın, terleme ve aşırı sıvı kaybı nedeniyle böbrekler üzerine ilave yük getirdiğine de dikkat çekilen açıklamada, böbrek hastalığı olanların günlük su tüketimini hekimleri tarafından belirlenen miktarlara göre ayarlaması, yüksek miktarda tuz içeren gıdalardan uzak durulması da önerildi.

Editör: Kamuran Turgay