Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yetkililerinden alınan bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, depremden etkilenen illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı olanların mücbir sebep halinde kabul edilmesini sağlamıştı. Beyanname ve bildirimlerin verme süresi ertelenirken, mücbir sebep hali kademeli olarak sonlandırılmıştı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için bu hal 31 Ağustos'ta sona erecek.

Ertelenmiş Beyannamelere Özel Takvim

Bu mükellefler için mücbir sebep hali döneminde ertelenmiş beyannamelere özel bir beyan ve ödeme takvimi belirlendi. Bakanlık, aylık, 3 aylık ve yıllık olarak farklı beyanname verme ve ödeme süreleri tanımladı. Bu kapsamda KDV beyannameleri 30 Eylül'e kadar verilebilecek. Vergilendirme dönemlerine göre 4 farklı ödeme tarihi belirlendi.

Turklirasii4

Ödemeler Eylül’de Başlıyor

Ödemelerin ilki eylül ayında başlayacak, sonraki ödemeler takip eden ay sonlarında yapılabilecek. Gelir stopaj vergisi beyannameleri 31 Ekim 2024'e kadar verilecek. Bu beyannameler için de 4 farklı ödeme tarihi belirlendi. 2022 ve 2023 yıllarına ait yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri 31 Ekim'e kadar sunulabilecek. Bu beyannameler için ödemeler 2 Aralık 2024 ve 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılacak. 2023 yılı ikinci taksiti ve 2024 yılı birinci ve ikinci taksitlerine ilişkin motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri ise 2 Aralık'a kadar yapılabilecek.

Ek Süre İmkanı

Deprem nedeniyle vergi yükümlülüklerini yerine getiremeyecek durumda olan ve mücbir sebep halinin devam ettiğini belirten mükellefler, gerekli belgelerle bağlı oldukları vergi dairelerine bireysel başvuruda bulunabilecek. Bu talepler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek. Mücbir sebep halinin devam ettiğine karar verilen mükelleflere ek süre tanınabilecek. Gerekli şartları taşıyan mükelleflerin borçları, faizsiz olarak 24 aya kadar taksitlendirilebilecek. Mücbir sebep nedeniyle vergi borçlarını tek seferde ödemekte zorluk çeken mükellefler, ödeme sürelerinin sonuna kadar borçları için taksit talebinde bulunabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi