Son dönemde altınla kira ödemeleri konusunda artan şikayetler üzerine Bakanlık bir açıklama yaptı. Bakanlık, kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesinin mevcut düzenlemelere uymadığını hatırlattı.

Açıklamada, 2018 yılında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4. maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye’de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satımı, taşıt ve finansal kiralama dahil olmak üzere her türlü kira, leasing, iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde bedeli döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak belirleyemeyeceği vurgulandı.

Bu karara ilişkin yayımlanan tebliğde, döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin uygulama esasları ve istisnalarının düzenlendiği belirtilerek, Türkiye’de yerleşik kişilerin, yurt içindeki gayrimenkuller için yapacakları konut ve iş yeri dahil kiralama sözleşmelerinde bedeli döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacaklarının altı çizildi.

Bakanlık ayrıca, uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere veya emtiaya endekslenen sözleşmelerin de dövize endeksli sayıldığını ifade ederek, altınla kira ödemesinin mevzuata aykırı olduğunu vurguladı ve bu tür işlemlerden kaçınılması konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: BLOOMBERG