Lübnan'da meydana gelen olaylar sonrası, siber tehditlerin küresel düzeyde artan bir endişe kaynağı olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye'nin bu tehditlere karşı Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) stratejik rol oynadığını vurguladı. 2013 yılında BTK bünyesinde kurulan USOM'un, siber güvenlik çalışmalarını hızlandırdığını belirten Uraloğlu, haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin korunmasının dijital dünyanın getirdiği yeni tehditler karşısında kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu, BTK'nın bu alandaki çalışmalarının, kişisel verilerin korunması, kritik altyapıların güvenliği ve dijital ekonominin geliştirilmesi gibi pek çok stratejik hedefi içerdiğini söyledi. Ayrıca, USOM'un siber güvenlik açıklarına karşı önemli bir koruma sağladığını belirten Uraloğlu, “USOM bünyesinde yaklaşık 2 bin 300 Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7 bin 859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeli görev yapıyor. Her gün 17 milyon IP adresini tarayarak, 422 büyük saldırı ve 11 milyon zararlı erişim girişimini engelliyoruz. Geçen yıl 140 bin büyük saldırıyı engelledik” dedi.

Uraloğlu, siber savunmada telefon operatörleriyle iş birliği yapıldığını ve siber olaylara hazırlık düzeyini artırmak için eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlar düzenlendiğini açıkladı. Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapıların siber tehditlere karşı korunduğunu vurgulayan Uraloğlu, teknolojik tedbirler sayesinde siber tehditlerin erken tespiti ve hızlı müdahale imkanları geliştirdiklerini belirtti.

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli projelerin de siber güvenliğe önemli katkılar sağladığını kaydetti. “Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projeleriyle zararlı yazılımlar, botnetler ve zafiyetler tespit ediliyor, hizmet sürekliliği sağlanıyor” diyen Uraloğlu, ayrıca Fetih Projesi kapsamında siber güvenlik uzmanlarının yetiştirilmesi için özel eğitim programlarının hayata geçirildiğini söyledi.

Bu projeler sayesinde Türkiye'nin siber güvenlik alanındaki pozisyonunun her geçen gün daha da güçlendiğine dikkat çeken Uraloğlu, ülkenin kritik altyapılarının güvenliğinin en üst düzeyde korunması için çalışmalara devam edildiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi