Bakan Tekin, özel okulların yıllık 60 bin TL'yi bulan kitap ücretleriyle ilgili açıklamalarda bulunarak, yüzde 300'ün üzerinde zam yapan 400 okula gerekli cezaların verildiğini belirtti. Tekin, "Okullar kendi kitaplarını öğrencilere sağlayabilir, ancak bu kitapları sisteme girmeleri şart. Örneğin, okul bir sene 20 bin TL’ye kitap satıyorsa, bunu sisteme kaydedecek ki biz de gelecek yıl yapacakları fiyat artışlarını takip edebilelim. Bazı okullar, havale veya EFT yoluyla ücret alıyor, bu yasadışı. Önümüzdeki yıl enflasyon artı yüzde 5'in üzerine çıkamazsınız dedik. Bu oranın üstünde zam yapanları fahiş fiyat olarak kabul ediyoruz ve şu ana kadar yüzde 300'ün üzerinde zam yapan yaklaşık 400 okula ceza verdik" dedi.

LGS Soru İptali
Tekin, mahkeme kararıyla iptal edilen Liselere Geçiş Sınavı'ndaki (LGS) bir soruyla ilgili de açıklamada bulundu. Bu karardan yaklaşık 10 bin öğrencinin etkilendiğini belirten Bakan Tekin, "İdare mahkemesi 11 Eylül'de, sınavdan 100 gün sonra bu soruyu iptal etti. Temyize gitsek, lehimize sonuçlansa bile öğrenciler mağdur olacak. Bu yüzden temyiz hakkımızdan vazgeçeceğiz. Yaklaşık 10 bin öğrenci bu durumdan etkileniyor ve 21 Eylül'e kadar kaçının bu hakkını kullanacağı belli olacak. Mağduriyet yaşanmaması için puanı yeniden hesaplanan öğrencilerin, bir üst tercihine kontenjan sınırı olmadan yerleştirilebileceğini duyurduk" dedi. Ayrıca, puanı tutmayan öğrencilerin mevcut okullarında devam etme haklarını da koruduklarını ekledi.

Hayalet Sınıflara Cezalar
Tekin, geçen yıl "hayalet sınıf" olarak adlandırılan boş sınıflar nedeniyle yaklaşık 500 okula ceza verildiğini hatırlatarak, bu tür yapıların tespiti halinde cezaların uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavına hazırlanmak için açık liseye geçiş yaparak merdiven altı kurslara gitme eğiliminden bahseden Tekin, bu uygulamaya karşı tedbir aldıklarını söyledi. "9. sınıfta fen lisesine kayıt yaptırıp, 12. sınıfta açık liseye geçen öğrenciler başka bir öğrencinin hakkını engelliyor. Bu tür hayalet sınıflara ağır yaptırımlar uyguluyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi