Şimşek, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabet ve vergi kaybını önlemenin tek yolunun çapraz denetim olduğunu belirtti. "Kimse vergi vermek istemiyor. Kayıt dışılığı önlemek istiyorsak, ispat yükümlülüğünü devletten alıp vatandaşa yüklemeliyiz. Avrupa'da hangi giderler vergiden düşüyorsa biz de aynısını yapmaya hazırız, ama bu bir kültür meselesi" dedi.
"Lüks Araç Alan Vatandaş Gelirini Kanıtlayamıyor"
Bakan Şimşek, ekmekte en düşük KDV oranının uygulanmasına rağmen fırıncıların fiş vermediğini, vergi kaçakçılığının en çok bu sektörde olduğunu ifade etti. Ayrıca, büyükşehirlerde 65 milyon TL'ye araç alan vatandaşların olduğunu, ancak bu kişilerin gelirlerini izah edemediklerini söyledi. "Çapraz denetim yapmazsak istediğimiz modeli uygulayamayız" diyerek vergi kaçakçılığına karşı daha sıkı denetimler yapılacağını belirtti.
Döviz ve Altın Yönelimi: Enflasyonun Sonucu
Vatandaşların neden dövize ve altına yöneldiği sorusuna Şimşek, Türkiye’de uzun süredir çift haneli enflasyon yaşandığını, bu yüzden halkın parasını enflasyondan korumak için döviz ve altına yatırım yaptığını belirtti. "Vatandaşın tercihlerine saygı duymak zorundayız" diyerek bu durumu eleştirmediklerini vurguladı.
"Dış Borç Yönetilebilir Düzeyde"
Türkiye’nin dış borç durumuna da değinen Şimşek, borcun yönetilebilir seviyede olduğunu söyledi. Geçen yıl dolar cinsinden tahvil faizinin %11'den %6'ya düştüğünü belirten Şimşek, bu programın sabırla sürdürüleceğini ve CDS primlerinin düşürülmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Cari Açığın Çözümü Katma Değeri Yükseltmek
Cari açığı kapatmanın yolunun enerji, tarım ve sanayi gibi sektörlerde katma değeri artırmak olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız şart. 22 yılda enerjiye 910 milyar dolar harcandı. Güneş ve rüzgâr enerjisinden daha fazla yararlanacağız" dedi. Ayrıca hizmet sektöründe de katma değeri artırarak ülkeye daha fazla gelir sağlayacaklarını ekledi.
Berber Anısı ile Zihniyet Sorununa Dikkat Çekti
Bakan Şimşek, bir arkadaşının lüks bir semtte berbere gittiğinde karşılaştığı nakit ödeme zorunluluğunu anlatan anısıyla, vergi kaçırma zihniyetine dikkat çekti. POS cihazından ödeme yapmak isteyince fazladan komisyon alınması gibi örneklerle, bu durumun bir zihniyet meselesi olduğunu ifade etti. Denetim ekiplerinin yetersizliğine vurgu yaparak, ülkede çok sayıda doktor, dişçi, kuaför ve avukatın olduğunu, ancak yeterli denetim yapılamadığını belirtti.