Bakan Şimşek, beyanname dönemi sonunda kira geliri elde eden 95 bin 989 mükellefin toplam 18.3 milyar lira matrah ve 1.2 milyar lira vergi bildirdiğini açıkladı.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB), bilgilendirme yapılan ancak beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellefi tespit ettiğini ve bu mükelleflerin bilgilerini cezalı işlem yapılması için ilgili vergi dairelerine ileteceğini belirtti.

Bakan, GİB'in, beyanname verme sürecinin tamamlanmasının ardından IBAN ve nakit ödemeler yapan yaklaşık 1 milyon mükellefe, beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan SMS'ler gönderdiğini vurguladı. Ayrıca, kira bedellerinin banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini ve ödeme açıklaması olarak 'kira ödemesi' seçeneğinin belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

Şimşek, bankalardaki IBAN'lara yapılan ödemeler üzerinden yapılan denetimlerde, kira geliri elde eden yaklaşık 700 bin mükellefe bilgilendirme SMS'leri gönderildiğini belirtti. Ayrıca, banka kayıtlarında yer almayan mükelleflerin tespit edilebilmesi amacıyla tapu ve nüfus bilgileri kullanılarak yaklaşık 1.5 milyon konut üzerinde denetim başlatıldığını söyledi.

Bu denetimler sonucunda, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığını ve beyanname vermediği tespit edilen mükellefler için yaklaşık 153.4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini açıkladı.

Bakan Şimşek, bu denetimlerin ardından, kendiliğinden beyanname veren 46 bin kişinin toplamda 200.7 milyon lira gelir vergisi beyan ettiğini belirtti. Ayrıca, kira gelirlerinin hızlı ve etkili bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamalarına eklenen 'Kira bildirim formu' ile kiralanan konut ve iş yerlerine ilişkin bilgilerin elektronik olarak bildirilebildiğini aktardı. Bu formu doldurarak bilgi veren 23 bin kiracı bulunuyor. Beyan dönemi sonunda, toplam 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verirken, 399.2 milyar lira matrah ve 126.9 milyar lira vergi beyanında bulunuldu.

Kaynak: AA