Bakan Şimşek, enflasyon beklentilerinde görülen olumlu gelişmelerin ekonomi politikasını desteklediğine dikkat çekti.

Yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,1 seviyesine düştüğünü açıklayan Şimşek, dezenflasyon sürecindeki ilerlemeye vurgu yaptı.

Şimşek, "Dezenflasyon sürecindeki netleşmeyle yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,1’e geriledi. 11 aydır gerileyen 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri ise sırasıyla yüzde 27,5 ve yüzde 18,4 oldu," dedi.

Ayrıca, 11 aydır gerileme gösteren 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinin sırasıyla yüzde 27,5 ve yüzde 18,4 olduğunu belirten Şimşek, son üç ayda yıllık enflasyonun 23,5 puan gerilediğini ve eylül ayında yüzde 50’nin altına inmesinin beklendiğini ifade etti.

2024 yılı için bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 4,9 olarak öngördüklerini ve 2025’te bu oranı yüzde 3,1’e indirmeyi hedeflediklerini kaydeden Şimşek, bu hedefin mali disiplinin dezenflasyon sürecine güçlü bir destek sağlayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, "Fiyat istikrarını sağlamak adına politikalarımızı koordineli bir şekilde sürdüreceğiz. Enflasyondaki yapısal sorunları çözerek vatandaşlarımızın alım gücünü kalıcı biçimde artıracağız," ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA