Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İşte Kacır’ın öne çıkan değerlendirmeleri:

Sanayi Üretimi ve Ekonomik Gelişmeler

Kacır, sanayi üretiminin kısa vadeli verilerle değerlendirilmesinin yanıltıcı olduğunu belirtti ve Türkiye’nin sanayi üretiminde son 22 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini söyledi. “Sanayi üretimimiz 3.2 katına çıktı, çok güçlü bir altyapı oluşturuldu. Türkiye, Çin'den Avrupa’ya kadar en fazla sayıda ürünü, rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen ülkelerden biridir” dedi.

Pandemi döneminin dünya ticaretinde dengeleri değiştirdiğini belirten Bakan, tedarik zincirindeki kırılmaların Türkiye için fırsatlar yarattığını vurguladı. Türkiye'nin sanayi üretiminin pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 20 daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Enflasyonla Mücadele ve Sanayi Üretimi

Bakan Kacır, enflasyonla mücadelede parasal sıkılaşma politikalarının sanayi üretimi üzerinde geçici etkiler yaratabileceğini, ancak uzun vadede sanayi üretiminin yükseliş trendini sürdüreceğini ifade etti. “Sanayicilerle sürekli bir aradayız. Onlar bizden enflasyonu düşürmemizi istiyorlar” dedi.

Asgari Ücret ve Alım Gücü

Asgari ücretle ilgili de açıklamalarda bulunan Kacır, hiçbir zaman toplumun alım gücünün enflasyona yenik düşmesine izin vermediklerini belirtti. Yıl sonu itibarıyla hem gerçekleşen hem de öngörülen enflasyonun dikkate alınacağını, işçi ve işveren kesimlerinin ortak bir değerlendirme yapacağını söyledi. Türk-İş Başkanı'nın asgari ücret tartışmalarının şu anda yapılmaması gerektiği yönündeki açıklamasını da takdir ettiğini ifade etti.

Savunma Sanayi ve Milli Teknoloji Hamlesi

Kacır, savunma sanayisinin Türkiye ekonomisinde öncü sektörlerden biri olduğunu belirtti ve bu alanda millileşmenin tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. Son 22 yılda savunma sanayisinde büyük bir ilerleme kaydedildiğini, proje sayısının 62’den 1000’e çıktığını ve Türkiye’nin insansız hava araçlarının savaş stratejilerini değiştirdiğini dünya çapında gösterdiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi