Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için temel gelir kaynaklarının işverenlerden ve kamu kurumlarından tahsil edilen sigorta primleri olduğunu vurguladı. Özellikle 31 Mart seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı'nın prim borçlarının ödenmesi yönündeki çağrısının ardından, tüm belediyelerle yakın iletişim kurduklarını belirtti. Bu süreçte prim borçlarını düzenli ödeyen belediyelere teşekkür eden Işıkhan, bazı belediyelerin ise borçlarını ödemekte zorluk çektiğini ve ödeme konusunda direnç gösterdiğini ifade etti.
Mali sorumluluk kapsamında belediyelerin prim ödemesi gerektiğini vurgulayan Işıkhan, artan faiz yükü nedeniyle toplam borcun 196 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını fark ettiklerini belirten Bakan, SGK olarak belediyelerle iletişim kurarak borçların ödenmesi için adımlar attıklarını söyledi.
Prim borçlarının ödenmemesi halinde sağlık hizmetlerinin aksayabileceğine dikkat çeken Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin devamlılığı açısından bu sürecin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Ayrıca, istihdam politikalarını da bu dengeyi koruyabilmek için aktif şekilde uyguladıklarını ve bu alanda önemli başarılar elde ettiklerini ekledi.
Belediyelerin SGK'ya ödeme teklifi olarak sunduğu arsa ve gayrimenkullerin çoğunda ipotek ve şerh bulunduğunu belirten Bakan Işıkhan, bu durumun kabul edilmediğini ve alternatif çözümler sunulması için belediyelerle görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı çalışmaların devam ettiğini ve tahsilat noktasında ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
Vedat Işıkhan, devletin ilgili mevzuatlar çerçevesinde hareket ettiğini vurgulayarak, “Biz parti ayrımı yapmadan, 85 milyon vatandaşımızın, işçimizin, çalışanımızın ve emeklimizin hakkını korumakla sorumluyuz.” dedi.