Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göktaş, ailelerin karşılaştığı risklere karşı koruma sağlamayı amaçlayan çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti. Göktaş, bu çalışmaların önemli bir parçası olarak "sosyal risk haritası" projesini vurguladı.

Sosyal Risk Haritası ve Koruyucu Önlemler

Bakan Göktaş, "Sosyal risk haritası, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunların bütüncül bir yaklaşımla izlenmesine olanak sağlayacak. Bu harita ile hangi mahallede ne kadar engelli, yaşlı, suça karışmış çocuk veya şiddet mağduru kadın olduğu görülebilecek. Bu bulgular sayesinde her şehir, ilçe, mahalle hatta aile bazında koruyucu ve önleyici tedbirler alabileceğiz" dedi. Göktaş, bu çalışmayı Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile koordineli yürüttüklerini ekledi.

Pilot Çalışmalar ve Aile Rehberi Sistemi

Göktaş, pilot çalışmaların başladığını ve 81 il ile 922 ilçe için sosyal risk haritalarının oluşturulacağını ifade ederek, "Tek bir ekrandan bu verilere erişerek olaylar gerçekleşmeden müdahale edebilme kapasitemiz artacak" dedi.

Yeni bir danışmanlık hizmeti sunacaklarını da belirten Bakan Göktaş, "Aile Rehberi Sistemi" adlı projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Bu sistemin, ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçlarını belirlemek ve karşılamak üzere her aileye bir rehber atanmasını öngördüğünü belirtti. Göktaş, "Nasıl ki her aile için bir aile hekimi varsa, sosyal hizmetler alanında da benzer bir model uygulayacağız. Her ailenin bir 'aile rehberi' olacak ve bu rehber, vatandaşların ihtiyaçlarına çözüm sunacak" dedi.

Sosyal Bozulmaların Önlenmesi

Sistem, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları olay haline gelmeden önlemeyi amaçlıyor. Göktaş, sistemin ilk aşamada talebe dayalı olacağını ve bireylerin özel ihtiyaçlarına göre hizmet sunulacağını belirtti. Aile rehberlerinin her aileyi yakından takip edeceği bu sistemin, sosyal hizmetlerin kalitesini artıracağını ve "güçlü aile, güçlü toplum" hedefine önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Kaynak: AA