Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare toplantısı ile bu yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Burada konuşan Bakan Bolat, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde alınan gümrük vergisi kararlarının ve bu kararlara karşılık verilen tedbirlerin küresel ekonomide büyük bir belirsizlik yarattığını ifade etti.

Süreci yakından ve sürekli takip ettiklerini vurgulayan Bolat, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın koordinasyonunda ekonomi yönetimi olarak düzenli iletişim halindeyiz ve kararlarımızı hükümet politikası doğrultusunda alıyoruz. ABD'nin uyguladığı yüzde 10’luk ilave gümrük vergisinin hem adil olmadığını hem de beklenmedik bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu konuda yapıcı bir diyalog yürüteceğiz. İlk görüşmeler sağlandı, üst düzey temaslar da yakında yapılacak." dedi.

Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ticaret ilişkilerinin de bu gelişmelerden etkilenebileceğine dikkat çeken Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye ile ABD arasındaki ticaret kadar, diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerimiz de önem arz ediyor. Türkiye'nin rakip ülkeler tarafından ürün boşaltma noktası olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu noktada kararlıyız ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde tüm haklarımızı kullanacağız. Çok taraflı ticaret sisteminin tek taraflı kararlarla zarar gördüğü bir dönemden geçiyoruz. Umuyoruz ki ülkeler arasında uzlaşı sağlanır ve dünya ticareti, küresel büyümenin motor gücü olmaya devam eder."

Suriye ile Yeni Dönem Vurgusu

Bakan Bolat, Suriye ile yürütülen temaslara da değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yeni yönetimle işbirliği geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasının önemine değinen Bolat, "Yeni yönetimin Türkiye’den önemli beklentileri var. Güçlü ve istikrarlı bir Suriye’nin inşasında iş birliği içinde olacağız." diye konuştu.

İki haftada bir düzenlenen koordinasyon toplantılarında Suriye ile ilgili gelişmelerin kapsamlı şekilde ele alındığını belirten Bolat, karşılıklı temasların da dinamik şekilde sürdüğünü ifade etti.

Ticaretin kolaylaştırılması adına gümrük geçişlerinde iyileştirmeler yapılacağını dile getiren Bolat, yükleme, boşaltma ve aktarma işlemlerinin ülke içine alınması yönünde mutabakata varıldığını kaydetti. Ulaştırma bakanlıklarının kısa süre içerisinde bu konuda anlaşmaya vararak süreci hızlandıracağını bildirdi.

"Bu düzenlemeyle Türkiye-Orta Doğu arasında ticaret akışı daha da hız kazanacak." diyen Bolat, sanayi ürünleri, yatırımlar ve hizmetlerle ilgili de yeni iş birliği teklifleri sunduklarını, sanayi bölgelerinin yeniden yapılandırılması ve yatırımların hızlandırılması konularında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmaları yürüteceğini aktardı.

Fahiş Fiyat Uyarısı: “Mücadelemiz Sürecek”

Zirai don olayına da değinen Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile koordineli çalıştıklarını belirtti. Öncelikle hasarın boyutunun tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Bolat, özellikle sert kabuklu meyvelerde ciddi zarar olduğunu ve çiftçilere yönelik desteklerin bu tespitler doğrultusunda şekilleneceğini bildirdi.

Don olayının fiyatlara etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bolat, "Yaz meyvelerinde fiyat artışları olabilir ancak bu durumu fırsatçılığa dönüştürmeye çalışanlara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Üretim ve tüketim dengesinin bozulduğu dönemlerde fiyatlarda dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ancak gerekli hallerde ihracat ve ithalat tedbirleri alınacaktır." dedi.

Ticaret Bakanlığı olarak hem üreticilerin zarar görmesini hem de tüketicilerin yüksek fiyatlardan mağdur olmasını engelleyeceklerini vurgulayan Bolat, denetimlerin ülke genelinde titizlikle sürdüğünü belirterek, kamuoyunun bu konuda müsterih olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA