Bakan Bayraktar, ayrıca yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin elektrik kurulu gücündeki payının eylül ayı itibarıyla yüzde 59'a ulaştığını belirtti.

"Enerji Piyasasında Güçlü Bir Türkiye Hedefimiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Bayraktar, Türkiye'nin son 20 yılda doğal gaz ve elektrik talebinin yaklaşık üç kat arttığını, bu talebin 2035 yılına kadar 510 teravatsaate ulaşacağını belirtti. Türkiye'nin önümüzdeki 30 yıl içerisinde enerjide net ihracatçı bir ülke olmayı hedeflediğini söyledi.

Bayraktar, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının maksimum düzeyde kullanılmasının önemine değinerek, enerji ithalatını azaltmak amacıyla petrol ve doğal gaz aramalarının hızlandırılacağını ve böylelikle ekonomiye katkı sağlanacağını ifade etti.

Ayrıca Türkiye'nin elektrik piyasasında Avrupa Birliği standartlarına uygun bir yapıya kavuştuğunu vurgulayan Bayraktar, "Daha güçlü bir Türkiye enerji piyasası için daha öngörülebilir bir yatırım ortamı oluşturmalıyız. Önümüzde ısı kanunu, jeotermal enerji kanunu ve küçük modüler reaktörlerle ilgili düzenlemeleri içeren bir hedefimiz var. Aynı zamanda fiyatlamada daha rasyonel, maliyet odaklı bir sisteme doğru ilerliyoruz" dedi.

Enerji sektöründeki dijitalleşmenin önemine de dikkat çeken Bayraktar, akıllı şebekeler, sayaçlar ve ölçüm mekanizmalarının sektöre yeni fırsatlar sunduğunu, siber güvenliğin de bu süreçte kritik bir konu olduğunu vurguladı.

Bayraktar, Gabar bölgesinde günlük yaklaşık 51 bin varil petrol üretildiğini ve bu rakamın 100 bin varile çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 7,2 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini ve 2025'in ilk çeyreğinde bu miktarın 9,1 milyon metreküpe çıkarılarak 4 milyon haneye doğal gaz temin edileceğini söyledi.

Kaynak: AA