Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bayraktar, Sinop İnceburun'da inşa edilmesi planlanan yeni nükleer santral sahasını ziyaret ettikten sonra Sinop Valiliği’nde mühendislik öğrencileriyle buluştu. Bayraktar, Türkiye’nin 2050 yılına kadar 20 gigavatlık nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

12 Reaktör Hedefi ve İlk Elektrik Üretimi
Bayraktar, Mersin Akkuyu’da devam eden nükleer santral projesinin yanı sıra Sinop ve Trakya’da da iki yeni nükleer santral kurulmasının planlandığını ve küçük modüler reaktörlerin sisteme entegre edilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde birinci reaktörün bu yıl deneme üretimiyle ilk elektrik üretimini gerçekleştireceğini açıkladı.

Nükleer Enerji ve Türkiye'nin Hedefleri
Nükleer enerjinin yalnızca elektrik üretiminde değil, tıp ve malzeme bilimi gibi birçok alanda kullanıldığını belirten Bayraktar, Türkiye’nin 1950’lerden bu yana nükleer enerji alanında uluslararası iş birliklerinde yer aldığını hatırlattı. Kore'nin bu süreçte bir nükleer ihracatçısı haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, Türkiye'nin de benzer bir gelişim sürecinden geçtiğini söyledi.

Bakan Bayraktardan Akkuyu Aciklamasi 905D0E6D

Çevre İçin Nükleere İhtiyaç Var
Bayraktar, nükleer enerjiye çevre gerekçesiyle karşı çıkanlara yanıt vererek, "Tam aksine çevre için nükleere ihtiyacımız var. İklim değişikliğiyle mücadele edebilmek için 2050'de dünya genelinde nükleer kapasitenin üç katına çıkarılması gerektiği konusunda Birleşmiş Milletler'de 25 ülke bir deklarasyona imza attı. Bu ülkeler arasında ABD, Japonya, Fransa ve Çin gibi ekonomisi güçlü ülkeler var." ifadelerini kullandı.

Yerli İnsan Kaynağı ve Üretim Öne Çıkıyor
Bayraktar, nükleer enerji alanında yerli ekipman üretiminin ve insan kaynağının önemine dikkat çekerek, Akkuyu için 300 öğrencinin yurt dışında eğitim aldığını ve mezun olanların çalışmaya başladığını belirtti. Ayrıca, öğrencilerden bir yabancı dil öğrenmelerini tavsiye ederek, "İngilizce dışında Rusça ya da Çince bilmek büyük avantaj sağlar." dedi.

2025 01 Bayraktar19 1

Araştırma Reaktörleri ve Tedarik Zinciri Planları
Yeni santral projelerinde araştırma reaktörlerinin de kurulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Nükleer yakıtı Türkiye’de üretmek ve tedarik zincirini baştan sona kurmak için planlama yapıyoruz. Akkuyu’da birinci reaktörde tamamlanma oranı yüzde 90’ın üzerinde. Türkiye’nin toplamda 12 reaktör kapasiteli bir nükleer enerji altyapısına sahip olması hedefleniyor." dedi.

Kaynak: AA