AYM, 7319 sayılı "Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamındaki bireysel emeklilikle ilgili bazı hükümleri değerlendirdi ve iptale hükmetti.
Tartışmalı Düzenleme
Mahkemenin kararına göre, bireysel emeklilik sistemine aktarım yapan üyelerin, sistemde emeklilik hakkı kazanacağı yaş ve süreye ilişkin esasların Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenmesi öngörülüyordu. Ancak düzenleme, bu konuda idareye geniş yetkiler tanıdığı gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı bulundu.
İptal Gerekçeleri
Başvuruda, bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olduğu, bu nedenle sosyal güvenlik hakkına ilişkin düzenlemelerin kanunla yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, düzenlemenin idareye bireylerin emeklilik hakkını kazanma koşullarını belirleme yetkisi verdiği ve bu durumun Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği vurgulandı.
Sözleşme Özgürlüğüne Müdahale
AYM'nin kararında, bireysel emeklilik sözleşmelerinin idare tarafından belirlenen şartlarla değiştirilmesine imkan tanındığı belirtilerek, bunun sözleşme özgürlüğünü ihlal ettiği ifade edildi. Kararda, şu ifadelere yer verildi:
"Bu düzenleme, emeklilik hakkı kazanma şartlarının idare tarafından sürekli değiştirilebilir bir yapıya dönüştürülmesine yol açmıştır. Temel ilkelerin kanunla belirlenmemesi ve idareye geniş takdir yetkisi tanınması, hukuki belirlilik ve kanunilik şartlarını zedelemiştir."
Yüksek Mahkeme, açıklanan gerekçelerle söz konusu düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.