Ankara'nın, ilişkileri canlandırma çağrısı Avrupa'da karşılık buldu ve Türkiye, 5 yıl aradan sonra AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na davet edildi. Toplantıda, güncel uluslararası meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacak.

Diplomatik kaynaklara göre bu davet, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri güçlendirme gerekliliğini fark ettiğini gösteriyor.

Brüksel'de Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek. Fidan, Avrupalı mevkidaşlarına Türkiye-AB iş birliğinin bölgesel ve küresel tehditlere karşı önemini anlatacak. Ayrıca, ilişkilerin güçlendirilmesi için somut adımlar atılması gerektiğini vurgulayacak.

Gayriresmi toplantının gündeminde Türkiye'nin öncelikleri de yer alacak. Bakan Fidan, Gümrük Birliği'nin günün gereksinimlerine uygun olarak modernize edilmesi ve Türkiye'nin bu konudaki taleplerini hatırlatacak.

Fidan ayrıca, vize sorunlarının çözülmesinin AB ile Türkiye arasındaki ticari, kültürel, akademik ve insani bağların sürdürülmesi açısından taşıdığı öneme dikkat çekecek. Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumunu da AB'ye bir kez daha iletecek.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın toplantı sırasında ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. Bu çerçevede, Fidan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile de görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: AA