Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresiyle yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, geçmişte büyüklüğü sebebiyle kılıçla kesiliyordu. Ancak, son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklıklar ve hastalık, karpuzun ağırlığını düşürdü.

Merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Erimli Mahallesi'ndeki üreticiler, Diyarbakır karpuzunu bu yıl yaşanan yüksek sıcaklıklardan korumak için çaba harcıyor.

Erimli Muhtarı ve karpuz yetiştiricisi Ali Kaya, atalarından öğrendikleri Diyarbakır karpuzunun sürme çeşidini yetiştirdiklerini söyledi. Kaya, mahallede 15 üreticinin küçük alanlarda karpuz ürettiğini belirterek, eskiden 50 kilogram ağırlığa kadar karpuz yetiştirdiklerini, fakat son yıllardaki hastalık ve sıcaklıklardan karpuzun ağırlığının düştüğünü söyledi.

Kaya, bu yıl, geçen yıla göre hastalığın ve sıcaklığın karpuzları daha fazla etkilediğini ifade ederek, "Her yıl köyümüzden 30 kilogram ve üstü yaklaşık 60 karpuz çıkıyordu. Bu yılki beklentimiz 15-20 karpuz. Bunun nedeni hastalık ve aşırı sıcaklıklar. Karpuzumuz normalde sıcağı sever. Bu yıl üstünü otlarla kapattığımız karpuzu aşırı sıcaktan koruyoruz. Sulamayı sabah erken saatlerde yapıyoruz. Sıcak hava nedeniyle kimsenin tarlaya girmesine müsaade etmiyoruz, biz bile tarlamıza girmiyoruz." dedi.

Mahalleli Ahmet Öz, uzun yıllar karpuz yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Öz, geçmişte 55 kilograma kadar karpuzlar yetiştirdiklerini kaydetti. Öz, "Hava serinledikçe karpuz hızlı büyümeye başlar. Sonbaharda büyür. Karpuzumuz Diyarbakır'ın sıcağını, havasını çok seviyor, ancak bu yıl sıcak fazla oldu, karpuza iyi gelmedi. Sıcak nedeniyle karpuzların üstünü otla örtüyoruz. Çok güneşte kalınca rengi bozuluyor." ifadelerini kullandı.

Öz, bu yıl yetiştirdiği Diyarbakır karpuzu sayısının çok düşük olmasını beklediğini aktardı.

Aşırı sıcaklar Diyarbakır karpuzunu da vurdu 1

Aşırı sıcaklar Diyarbakır karpuzunu da vurdu 2

Aşırı sıcaklar Diyarbakır karpuzunu da vurdu 3

Aşırı sıcaklar Diyarbakır karpuzunu da vurdu

Kaynak: (AA)