Edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında farklı iş kollarında sürdürdüğü denetimlere araç kiralama sektörünü de dahil etti. Bu sektördeki hızlı büyüme, firma sayısındaki artış ve yüksek gelir hacmi, Maliye Bakanlığı’nın odağını bu alana çevirdi.
Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin açıklamalarına göre, operasyonel araç kiralama sektörü, 2023 yılının ilk yarısında 43,4 milyar liralık yeni yatırım yaparak filosuna 34 bin yeni araç ekledi. Bu veriler de denetimlerde dikkate alındı. Bakanlık, sektördeki gelirleri daha detaylı incelemek amacıyla lüks araç kiralama şirketlerinden başlayarak kontrolleri yoğunlaştırdı.
Kapsamlı İnceleme ve Cezalar
GİB, araç kiralama şirketlerinin mali beyanları ve kayıtlarını, Emniyet Genel Müdürlüğü verileriyle karşılaştırarak kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Bu süreçte, sektörde faaliyet gösteren 5 bin 600 firma detaylı bir incelemeye tabi tutuldu ve kayıtlarda bildirilmeyen gelirler ile kayıt dışı çalışanlar tespit edildi.
Denetimlerin sonunda, 1,7 milyar lira kayıt dışı gelir saptanırken, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahında sırasıyla 637 milyon lira ve 195 milyon lira fark belirlendi. Ayrıca, KDV matrahında 904 milyon liraya kadar çıkan farklar tespit edilerek, yaklaşık 4 bin işlem tutanağı düzenlendi.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonominin haksız rekabete ve vergi kaybına yol açtığını belirterek, “Bu denetimler, şeffaflık ve rekabetin sağlanması adına hizmet sektöründe yaygınlaşacak. Lüks segmentten başlayarak yapılan bu denetimler, vergi adaleti ve verimliliği açısından oldukça önemli. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sürecek,” ifadelerine yer verdi.