Uzun süredir tartışılan emeklilik sistemi değişiklikleri yakında hayata geçirilebilir. Orta Vadeli Program'da (OVP) emeklilik sistemi ve maaş hesaplama yöntemlerini kapsayan bir dizi düzenleme planlanıyordu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi için kapsamlı bir çalışma yapılacağını belirtti. Güler, yaptığı son açıklamada, “Emeklilik sistemini daha adil ve sürdürülebilir bir zemine oturtmamız gerekiyor. Bu konuda teknik detaylar henüz netleşmedi, ancak gelişmiş ülkelerdeki örneklerden faydalanacağız. Prim gün sayısı, ödenecek prim miktarı ve yaş gibi unsurlar çok önemli. Gelişmiş ülkelerde 45-50 yaşında emekli olmak yaygın değil, ancak bizde bu mümkün. Bu sistemi daha gerçekçi bir hale getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

1724825244632 Emeklisistemkapak

Sosyal güvenlik sisteminde yapılacak reformlar kapsamında, esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7 bin 200’e düşürülmesi ve ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkı verilmesi gibi düzenlemelerin de ele alınabileceği belirtiliyor.

EYT düzenlemesinin 2024 yılı maliyeti yaklaşık 577 milyar lira olarak hesaplandı. Ayrıca, önümüzdeki 17 yıl içinde eksik prim günlerini tamamlayarak toplamda 4,8 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. EYT’den yararlanan sigortalıların emeklilik tarihlerinin ortalama 6 yıl öne çekildiği belirtilirken, 2023 yılı sonu itibarıyla EYT kapsamında 2 milyon kişi emekli olmuş durumda. Emekli olanların yaş ortalaması ise 48,1 olarak hesaplandı.

Emeklis

Emekli Maaşı İçin Yeni Sistem

Sabah gazetesinin haberine göre, yeni düzenlemeyle çalışanların emeklilikte alacakları aylığı belirleyen parametrelerde de değişiklik yapılması planlanıyor. Sadece yatırılan Prime Esas Kazanç miktarları değil, çalışma gün sayıları da etkili olacak. Bu sayede, daha yüksek emekli maaşı almak isteyenler sistemde daha uzun süre kalmayı tercih edebilecek. Şu anda karma bir sistem olarak uygulanan aylık bağlama modeli üç ayrı dönemi kapsıyor: 1999 öncesi, 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası. Bu dönemlere göre yapılan hesaplamalar, dilekçe verilen tarihe göre belirlenen güncelleme katsayısı ile çarpılarak emekli aylığı belirleniyor.

Yeni sistemle emekli maaşı bağlanırken kullanılan güncelleme katsayılarının sabitlenmesi düşünülüyor. Böylece yıldan yıla maaş farkları ortadan kaldırılacak.

Emekli Maaşı Zammı Için Toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Yapılacak

Kaynak: SABAH