Şara, eski rejimin halk üzerindeki baskı mekanizmalarını güçlendirmek için devlet kurumlarını kötüye kullandığını ifade ederek, rejimin halkı düşmanlaştırdığını, kurumları baskı aracı haline getirdiğini ve yönetim anlayışını işkence ve öldürme gibi yöntemlerle sürdürdüğünü dile getirdi.
Yeni süreçte adaletin temel alınacağını vurgulayan Şara, liderliğin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Bir lider ne zaman ilerlemesi, ne zaman durması gerektiğini ve sınırlarını bilmelidir." dedi.
Şara, güçlü bir devletin ancak güçlü bir toplumla mümkün olduğunu ifade ederek, kamu kurumları, yasama ve yürütme organları dahil olmak üzere tüm sektörler için kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlanmasının önemine dikkat çekti.
Toplumdaki sorunların çözümünün zaman alacağını söyleyen Şara, istikrarlı politikalar ve toplumsal eğitimle bu zorlukların aşılabileceğini vurguladı. "Devletin yeniden inşasında önceliklerimiz olacak. Adaletin sağlanması için kurumlar kuracağız ve verdiğimiz sözlerin arkasında duracağız." ifadelerini kullandı.
Devrimle birlikte Suriyelilerin moral bozukluğunun üstesinden geldiğini belirten Şara, "Artık Suriyeliler her yerde başı dik dolaşıyor. Tarihin seyrini değiştirdik." dedi.
Şara, Suriye toplumunda uyum ve birlikteliğin sağlandığını belirterek, "Toplumumuzda toplumsal mutabakat hakim. İnsanlar ilk kez birbirlerini severek yaşamayı öğreniyor." şeklinde konuştu.
Ancak bazı istisnalar olduğunun altını çizen Şara, "Sednaya Hapishanesi'nde ve diğer güvenlik şubelerinde işkence yapanlara, varil bombası atanlara ve katliam gerçekleştirenlere af yok." diyerek bu kişilere karşı hesap sorulacağını kaydetti.