Ağrı Kesicilerin Sık Kullanımı Tehlikeli Olabilir

Toplumda, özellikle ağrılar karşısında yaygın olarak ağrı kesicilere başvurulmakta, çocuklarda ise bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlarda sıkça antibiyotik kullanılmaktadır. Dr. Şahan, bu tür ilaçların uzman onayı olmadan kullanımının faydadan çok zarar getirebileceğini ve altta yatan sağlık sorunlarını daha da ağırlaştırabileceğini vurguladı. Göğüs ve karın ağrısı gibi durumlarda ise ağrı kesicilerin kullanılmaması gerektiğini hatırlatarak, bu tür ağrıların ciddi hastalıklara işaret edebileceğini söyledi.

Rastgele İlaç Kullanımı Ciddi Zararlar Verebilir

Dr. Şahan, ağrı kesici ve diğer ilaçların içerdikleri katkı maddelerinin insan vücuduna zarar verebileceğini ifade ederek, özellikle kanserojen etki gösteren bileşenlerin tehlikelerine dikkat çekti. Titanyum dioksit, talk pudrası ve etil akrilat gibi maddelerin mide ve bağırsak kanserine yol açabileceğini belirten Şahan, ilaçların bilinçsizce kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Antibiyotik Kullanımı Bağışıklık Sistemini Zayıflatabilir

Özellikle çocuklarda yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere de dikkat çeken Dr. Şahan, çocukların bağışıklık sisteminin mikroorganizmalarla tanışarak geliştiğini, gereksiz antibiyotik kullanımının ise bağışıklık sistemini zayıflatabileceğini belirtti. Antibiyotiğin viral enfeksiyonlarda etkili olmadığını söyleyen Şahan, antibiyotik kullanımının mide ve bağırsak mikrobiyotasını bozabileceği ve çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti.

Uzman Onayı Olmadan İlaç Kullanmayın

Dr. Şahan, insanların rastgele ilaç ve antibiyotik kullanmaması gerektiğini, ilaç kullanımının mutlaka uzman kontrolünde yapılmasının önemine vurgu yaptı. "Delilsiz konuşup durmanın doğru olmadığını" belirten Şahan, ilaçların yalnızca kanıta dayalı yöntemlerle ve uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İLKHA