Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, şehir merkezine sadece 7 kilometre mesafede bulunan jeotermal kaynaklar, son yıllarda artan tesisleşme ile termal turizmde adından söz ettiriyor. Diyadin Kaplıcaları'nın termal suları, bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit gazları içeriyor. Toplam mineralizasyonu ise 1 gr/lt seviyesinde olan bu su, başta romatizma ve cilt hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığa şifa kaynağı sunuyor.

Saglik Icin Insanlarin Ugrak Yeri Olan Diyadin Kaplicalari Daha Modern Hale Geliyor E60A9Cb4

Termal Sağlık İmkanları Artıyor

Bölgedeki 48 kilometrekarelik alanda yer alan kaplıca tesisleri, yıl boyunca sağlık sorunları için şifa arayanları ağırlıyor. Hem çevre illerden hem de yurt dışından gelen ziyaretçiler, son dönemde açılan yeni tesislerdeki sıcak su havuzlarında rahatlamanın keyfini çıkarıyor. Ayrıca, ziyaretçilere geceleme imkânı da sunuluyor.

Saglik Icin Insanlarin Ugrak Yeri Olan Diyadin Kaplicalari Daha Modern Hale Geliyor 02D2Ccd6

Yeni Yatırımlar ve Gelecek Hedefleri

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alperen Kayserili, Diyadin'deki jeotermal kaynakların daha verimli kullanılabilmesi için yapılacak yatırımların önemine değindi. Kayserili, Türkiye’nin jeotermal kaynakları kullanımında önemli bir ilerleme kaydettiğini belirterek, özellikle sera alanları ve konut ısıtılmasında büyük bir başarı elde edildiğini vurguladı. Diyadin'in bu alandaki potansiyelinin daha da artırılması gerektiğini belirtti.

Saglik Icin Insanlarin Ugrak Yeri Olan Diyadin Kaplicalari Daha Modern Hale Geliyor 4603Bfc4

Diyadin’i Termal Turizm Merkezi Haline Getirmek

Kayserili, Diyadin’de mevcut 9 aktif tesisin, organize bir şekilde termal turizm haline getirilmesi gerektiğini belirterek, bölgenin tanıtımı açısından bunun büyük önem taşıdığını söyledi. Diyadin’e gelen turist sayısının artmasının, sadece Diyadin için değil, tüm Ağrı ilinin tanıtımı açısından faydalı olacağına dikkat çekti.

Yatırım Yapılan Yeni Tesisler ve Kaplıca Hizmetleri

Diyadin ilçesinde bir kaplıca tesisini yöneten Adem Işık, kaplıca suyunun sıcaklığının sondajda 90 santigrat derece olduğunu ve bu suyun havuzlara aktarıldığında yaklaşık 70 santigrat dereceye düştüğünü söyledi. Işık, kaplıca suyunun çeşitli hastalıklara iyi geldiğini, romatizma, bel ağrısı, eklem ağrıları, boyun fıtığı gibi sorunlara fayda sağladığını belirtti. Ayrıca, talebin artmasıyla birlikte 11 villa inşa ettiklerini, bu villalarda konaklamak isteyenlere mutfak, banyo, aile ve çocuk havuzları gibi olanaklar sunduklarını ifade etti.

Diyadin Kaplıcaları, modern tesisler ve yenilikçi yatırımlarla, sağlık ve termal turizm açısından daha büyük bir potansiyele sahip olmayı hedefliyor.

Kaynak: İLKHA