ABD ve Batılı ülkelerin uzun süreli işgali, milyonlarca Afgan'ı evlerini terk etmek zorunda bırakarak İran ve Pakistan gibi komşu ülkelere sığınmaya yöneltti. Ancak, raporlar 2022’de 1,8 milyon Afgan’ın anavatanına döndüğünü, hala yurtdışında yaklaşık 7 milyon Afgan'ın yaşadığını gösteriyor.
Yakın zamanda Afganistan’a dönen Mir Hamza, geri dönüş kararının mutluluğunu paylaşarak, ülkesindeki güvenliğin kendisine umut verdiğini söyledi. İşgal yıllarında İran’da yaşamak zorunda kalan Hamza, şu an bir geçici kampta kaldığını ifade ederek şunları dile getirdi:
“Burası benim ülkem. Korkmadan, özgürce dolaşabiliyorum. Kunduz’daki evim savaşta yıkıldı. Yeni bir başlangıç yapabilmek için arazi, gıda ve giysiye ihtiyacım var.”
Hamza, yaklaşan kış aylarının zorluklarına dikkat çekerek, geri dönenlerin acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Bir başka geri dönen mülteci Muhammed Can Nuri, Afganistan’daki güvenlik koşullarının iyileşmesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. “Güvenlik her şeydir. Afganistan artık barışçıl bir ülke. Savaş sona erdi ve hayatımı huzur içinde yaşayabiliyorum,” dedi. Ancak, Nuri de yeniden yerleşim sürecindeki zorluklara işaret ederek, “Sınıra geldiğimde 27 bin Afgani (yaklaşık 400 dolar) yardım aldım, ancak ulaşım ve diğer harcamalar sonrası elimde sadece 7 bin Afgani kaldı,” diye konuştu.
Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı sözcüsü Abdulmuttalib Hakkani, her gün 300 ila 350 Afgan mültecinin Pakistan ve İran’dan ülkeye geri döndüğünü söyledi. Hakkani, hükümetin uluslararası yardım kuruluşlarıyla birlikte geri dönenlere nakit yardımı ve kışlık malzeme sağladığını belirtti. Ayrıca, geri dönenleri barındırmak amacıyla 28 ilde 45 kamp kurulduğunu ifade eden Hakkani, “Yardım kuruluşlarına bu kamplarda ev, klinik ve okul inşası konusunda destek çağrısında bulunuyoruz. Ülke artık güvenli ve barışçıl, yurtdışındaki Afgan mültecileri de geri dönmeye davet ediyoruz,” dedi.