Adıyaman Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Veteriner Hekim Veysi Öztürk, yaptığı açıklamada bu eylemin, veteriner hekimlerin sağlık çalışanları kategorisinde değerlendirilerek Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekti. Öztürk, veteriner hekimlere yönelik şiddet vakalarının artarak devam ettiğini ve en son Ankara'da Veteriner Hekim Ceren Eroğlu'na yönelik saldırının, şiddet sorununu tekrar gündeme taşıdığını belirtti. Öztürk, 21 Ağustos'ta iş bırakma kararı aldıklarını da aktardı.

Öztürk, açıklamasında şunları söyledi: "Bugün burada, mesleğimizi icra ederken giderek artan ve artık tolere edilemez bir seviyeye ulaşan şiddeti kamuoyuna duyurmak ve yetkililere sesimizi duyurmak amacıyla toplandık. Bu basın açıklamasını, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 81 ildeki 56 Veteriner Hekim Odası'nın yöneticileri ve üyeleriyle eş zamanlı olarak ülke genelinde paylaşıyoruz."

Veteriner hekimlerin toplum sağlığını korumak adına salgınları önlediğini, hayvanların sağlığını ve refahını sağladığını, gıda denetimleri sayesinde halkın güvenilir gıda tüketeceğini temin ettiğini, ayrıca ülke ekonomisine ve vatandaşların ekonomik hayvansal ürünlere ulaşımına katkıda bulunduğunu vurgulayan Öztürk, veteriner hekimlerin ayrıca insan ve hayvan sağlığında kullanılan aşı ve ilaçların geliştirilme süreçlerinde de aktif bir rol üstlendiklerini açıkladı.

Öztürk, veteriner hekimlerin toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıdığını, ancak mesleklerini riske atanların geçmişte olduğu gibi bugün de şiddete başvurduğunu ve mesleği itibarsızlaştırmaya çalıştığını ifade etti. Bu durumun uzun bir süreç olduğunu ve artık dayanılmaz bir hal aldığını belirterek, sağlık çalışanları için sağlanan yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi gibi özlük haklarının veteriner hekimler için geçerli olmadığını ve Sağlıkta Şiddet Yasası'nda da veteriner hekimlerin dışlandığını vurguladı.

Öztürk, meslektaşlarının umutla başladığı veteriner hekimlik kariyerlerini bırakmak zorunda kaldığını, özellikle genç meslektaşlarının uluslararası arenada kariyer arayışına girdiğini dile getirdi. Veteriner hekimlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre sağlık hizmetleri sınıfında yer aldığını hatırlatan Öztürk, veteriner hekimlerin toplum sağlığını koruma görevleri göz önüne alındığında, derhal önlemler alınarak veteriner hekimlerin Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.

Son olarak Öztürk, şiddeti önleyecek adımların atılması, şiddetin kesin bir şekilde cezalandırılması, veteriner hekimlerin haklarının geri verilmesi gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: (AA)