Bakan Tunç, yeni düzenlemenin, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paket olacağını vurgulayarak, “Strateji belgemizde 264 hedef yer alıyor ve bunlar belirli bir takvime bağlandı,” dedi.
Hazırlanan paketin sadece infaz aşamasını değil, ceza adalet sisteminin tüm süreçlerini kapsadığını ifade eden Tunç, “Soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamaları birlikte düşünülmeli. Tüm bu süreçlerin ortak amacı ceza adaletini sağlamak, toplumu suçtan korumak ve suçla etkin şekilde mücadele etmektir,” açıklamasında bulundu.
Trafik suçlarına yönelik düzenleme geliyor
Bakan Tunç, trafikte yaşanan şiddet ve magandalık olaylarına yönelik yeni önlemlerin de pakette yer alacağını belirtirken, bu düzenlemenin İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla koordineli şekilde yürütüldüğünü dile getirdi.
"Af gündemimizde yok"
Son günlerde kamuoyunda tartışılan “kısmi af” iddialarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Tunç, “Denetimli serbestlik ve tutuklamaya ilişkin bazı eleştirileri karşılayacak düzenlemeler yapılacak. Ancak bunlar affı kapsamıyor. Gündemimizde af yok. Cezaevlerindeki koşullara dair düzenlemeler söz konusu. 55 bin kişinin tahliye edileceği iddiaları doğru değil,” diye konuştu.
Covid iznine dair hatırlatma
Covid-19 salgını döneminde verilen izinlere değinen Tunç, bu uygulamanın 31 Temmuz 2023’te sona erdiğini hatırlattı. “Üç yıl boyunca açık cezaevindeki hükümlülere izin verilmişti. Kapalı cezaevindeki hükümlüler için de Meclis’imiz açık cezaevine geçiş imkânı tanımıştı,” dedi. O dönemde bazı hükümlülerin yargılamalarının uzun sürdüğü için uygulamadan yararlanamadığını belirten Tunç, bu kişilere yönelik taleplerin milletvekillerince değerlendirileceğini ve çözüm odaklı bir taslağın sunulacağını söyledi.
Mükerrer suçlara ilişkin değerlendirme
Ceza infaz sisteminde mükerrer suçlarla ilgili düzenleme taleplerine de değinen Tunç, “Bir kişi ilk kez suç işlediğinde koşullu salıverme oranı 1/2’dir. İkinci suçta 2/3, bazı suçlar hariç üçüncüde ise tamamı infaz edilir (4/4). Burada 4/4 yerine 3/4 uygulanması yönünde görüşler var. Teknik çalışmalar yapıldı, taslak milletvekillerine sunulacak,” dedi.
Tunç, bu düzenlemenin kaç kişiyi kapsayacağından ziyade, adalet ve eşitlik ilkesine dayanarak hazırlandığını vurguladı: “Amacımız sayı değil, adil bir uygulama hayata geçirmektir.”