"Acı Lezzetler Toplanıyor"
Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, bölgenin önemli bir geçim kaynağı olan acı biberin hasat dönemine girdiğini belirtti. Özdemir, "Kilis'te yaklaşık 45 bin dönüm alanda acı biber üretimi gerçekleştiriliyor. Bu alanın yaklaşık 20 bin dönümü toz biber üretimine ayrılmış durumda. Şu an Hasanceli köyünde, Kilis'in biber başkenti olarak kabul edilen bir bölgedeyiz. Hasanceli köyü, bu acı biber ürünüyle büyük bir geçim kaynağına sahip." dedi.
"Köyde 14 Toz Biber ve Salça Fabrikası Var"
Hasanceli köyünün Kilis'in biber üretiminde merkezi olduğunu vurgulayan Özdemir, "Bu 2 bin nüfuslu köyde şaşırtıcı bir şekilde 14 toz biber ve salça fabrikası bulunuyor. Köy, bu fabrikalar sayesinde büyük bir ekonomik dönüşüm yaşadı. Acı biber üretimi, köyün çocuklarının eğitimini ve kalkınmasını sağladı. Tüm bu başarı, tarlalardan toplanan biberlerle mümkün oldu." şeklinde konuştu.
"Son 10 Yılın En Düşük Verimi"
İklim değişikliklerinin etkisiyle son 10 yılın en düşük biber verimine ulaşıldığını açıklayan Özdemir, "Bu yıl, son 10 yılın en düşük biber verimi ile karşı karşıyayız. Bunun nedenleri arasında su sıkıntısı, kuraklık ve yeraltı su seviyelerinin düşmesi bulunuyor. Tarlalardaki bitkilerde ciddi solma görüyoruz. Normalde köyümüzde 3-4 hasat yapılırken, bu yıl bazı bölgelerde sadece 1 hasat yapılabildi. Bu durumun temel nedeni kuraklık." şeklinde konuştu.