El-Meyadin kanalına verdiği röportajda Hughes, “Mevcut Gazze yeniden inşa planı, bölgenin şu anda yaşanabilir bir yer olmadığı gerçeğini dikkate almıyor.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, “Plan, halkın moloz ve patlamamış mühimmatlarla dolu bir bölgede insanca yaşam süremeyeceği gerçeğini de görmezden geliyor.” dedi.
Hughes, ABD’nin, “Başkan Donald Trump’ın Gazze’yi Hamas’tan arındırarak yeniden inşa etme vizyonuna” bağlılığını sürdürdüğünü de vurguladı.
Salı günü Kahire’de düzenlenen Acil Arap Zirvesi’nde, Mısır’ın Gazze için sunduğu yeniden inşa planı resmen kabul edildi. Zirve sonunda yayımlanan nihai bildiride, Filistin meselesinin farklı yönlerine dikkat çekildi.
Bildiride, Gazze ve Batı Şeria’nın tek bir yönetim altında bulunmasının önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, Gazze’de öncelikli olarak ateşkesin sağlanması gerektiği belirtilerek, bu sürecin ciddi engellerle karşı karşıya olduğu ifade edildi.
Mısır’ın sunduğu plan kapsamında, Gazze’nin yönetimini üstlenecek bağımsız bir geçici yönetim komitesi kurulması öngörülüyor.
Bu komitenin, altı ay boyunca Gazze’de yönetimi üstleneceği ve siyasi partilerden bağımsız teknokrat isimlerden oluşacağı belirtiliyor.
Komitenin, Filistin hükümeti çatısı altında faaliyet göstereceği de bildirildi.