Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD ve Fransa'nın İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların sona ermesi için mutabık kaldığı belirtildi. Bu çağrıya AB'nin yanı sıra Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de katıldığı ifade edildi.

Açıklamada, "Lübnan ve İsrail arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana devam eden çatışmalar kabul edilemez ve bölgesel gerilimi artırma riski taşımaktadır. Bu durum, ne İsrail ne de Lübnan halkının yararına değildir." denildi.

Diplomasiye Alan Açmak İçin Ateşkes Çağrısı

Sivillerin evlerine dönebilmelerini sağlamak amacıyla diplomatik çabaların başlatılmasının gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Çatışmalar devam ederken diplomasi başarılı olamaz. Bu nedenle, İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca, İsrail ve Lübnan yönetimlerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda bu geçici ateşkese destek verme çağrısı yapıldı ve bölgede diplomasiye duyulan acil ihtiyaç bir kez daha dile getirildi.

Kaynak: Haber Merkezi