Cumhurbaşkanlığı’nın “2025 Yılı Yıllık Programı”na göre, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası kentsel dönüşümü destekleyici projeler ve farkındalık çalışmaları hız kazandı. Bu kapsamda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca 59 ilde 282 riskli alan, 38 ilde 184 kentsel dönüşüm proje alanı ve 11 ilde 21 yenileme alanı ilan edildi. Ayrıca, 70 ilde toplam 60 bin hektar büyüklüğünde rezerv yapı alanı belirlendi.
Riskli yapıların belirlenmesi ve dönüşüm süreçleri için 1571 yetkili kuruluş, bugüne kadar 1 milyon 50 bin 287 bağımsız birimi riskli olarak tespit etti. Bu çalışmalarla kentsel dönüşüm kapsamına alınan bağımsız birim sayısı 2 milyon 223 bin 42’ye ulaştı.
Yarısı Bizden Kampanyası ile Destek
İstanbul başta olmak üzere, kentsel dönüşümü hızlandırma amacıyla hazırlanan Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 1,8 milyar liralık destek sağlandı. 22 Şubat 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla, İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında parsel sahiplerine 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira tahliye desteği olmak üzere toplam 1,5 milyon liralık yardım verilecek.
Kentsel Dönüşümde Yeni Hedefler
Kentsel dönüşüm projelerinin yerinde dönüşüm anlayışıyla, şehir estetiği ve kimliği göz önünde bulundurularak bütüncül bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. Ayrıca, dönüşüm strateji belgelerinin hazırlanması zorunlu hale getirilirken, ulusal ölçekte proje verilerinin izlenebileceği bir bilgi sisteminin altyapısı geliştirilecek. Olası Marmara depremine yönelik İstanbul’daki riskli yapıların yenilenmesi çalışmaları da hızla devam edecek ve “Yarısı Bizden Kampanyası” kapsamındaki destekler sürdürülecek.